Peć: Ubijen jedan, ranjena 2 Srbina

U Dobruši kod Peći na zapadu Kosova i Metohije ubijen jedan, a ranjena dva Srbina. Policija utvrdila identitet napadača Albanca iz sela Lukaci u opštini Istok.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

13:09

Default images

Ubijen je Miško Komatina, a ranjeni su Dejan Bogićević i Draško Ojdanić, rečeno je u bolnici. Počinitelj je u bekstu.

Ojdanić i Bogićević nisu u životnoj opasnosti. Dežurni ortoped u bolnici u Kosovskoj Mitrovici Dušan Petrović rekao je Tanjugu da se radi o teškim telesnim povredama i da će oba pacijenta biti operisana u toku dana.

“Oba pacijenta su povređena vatrenim oružjem. Ojdanić ima prostrelnu ranu kroz desnu petnu kost, a Bogićević ima prelom desne nadlaktice i leve podlaktice. Ovo je period opservacije. U toku večeri oni će biti operisani”, kazao je dr Petrović. Ojdanić je rekao novinarima u bolinici da su njih trojica krenula da u Dobruši obiđu imanje ubijenog Komatine, gde su zatekli Albanca koji mu je uzurpirao imanje.

"Nakon kraćeg razgovora, Albanac nam je rekao da ide nešto da obavi i da će se vratiti odmah. Otišao je do vozila, izvadio pušku i počeo da puca", kazao je Ojdanić.

Do incidenta je došlo u danu kada je na severu Kosova napeto, pošto je Kfor počeo da uklanja barikade.

Prema prvim informacijama, jedna osoba je ranjena u ruku, a druga u nogu u incidentu koji se dogodio danas oko 12.30 u metohijskom selu.

Povređeni Srbi uz policijsku pratnju dopremljeni su u mitrovačku bolnicu oko 14 sati i sada im se ukazuje lekarska pomoć, rekao je portparol kosovske policije Dževat Ibraj.

Policija vrši uviđaj i detalje o slučaju izneće nakon obavljenog uviđaja.

Ministarstvo za KiM je najoštrije osudilo napade na Srbe na Kosovu i zatražilo od Euleksa da sprovede istragu, pronađe i kazni napadača.

"Ovaj napad pokazuje da u ostvarenju cilja, čistog etničkog Kosova i Metohije, albanski ekstremisti ne prezaju ni od čega", navodi se u saopštenju.

Napad se dogodio kada su lokalni Srbi otišli da obiđu svoju njivu, koju je uzurpirao lokalni meštanin Albanac, a koji već duže prisiljava porodicu Komatina da proda kuću i imanje.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od međunarodnog prisustva da, ne deklarativno, već faktički obezbedi ličnu i imovinsku sigurnost Srba u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je simptomatično to što uvek kada kriza na severu pokrajine eskalira, počnu i incidenti i napadi na Srbe južno od Ibra, kao i da nijedan napad na Srbe proteklih meseci nije rasvetljen, niti su napadači otkriveni.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju više puta upozoravalo Euleks da obezbedi ličnu i pravnu sigurnost Srba, jer kosovska policije nije sposobna, ili neće da radi ono što joj je posao. SPO je zatražio od Euleksa da hitno uhapsi Albanca, izjavio je potpredsednik SPO Aleksandar Čotrić.

"Tražimo i da se istragom utvrdi pozadina tog zločina i da se rasvetle sve okolnosti, kao i da se odgovorni što pre izvedu pred lice pravde i kazne, kako ovaj događaj ne bi uzrokovao izazivanje novih sukoba i krvoprolića na Kosovu, gde je već previše krvi proliveno", rekao je agenciji Beta Čotrić, koji je i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

Predsednici četiri opštine na severu Kosova osudili su danas nasilne akcije Kfora protiv građana opštine Zubin Potok i zatražili da se odmah vrate njihove jedinice u baze južno od Ibra radi smirivanja napetosti i prevazilaženja bezbednosne krize.

Kosovska vlada je osudila je danas ubistvo jednog i ranjavanje dvojice Srba u selu Dobruša kod Peći.

Vlada u saopštenju izražava “iskreno saučešće porodici preminulog”, navodeći da je, bez obzira na okolnosti pod kojima se dogodio, taj čin neprihvatljiv i kažnjiv.

“Svaki akt koji šteti dobroj klimi tolerancije i saradnji između zajednica je za osudu i neprihvatljiv od institucija Kosova”, navodi se u saopštenju.

Vlada poziva nadležne organe da preduzmu sve potrebne mere da počinilac tog akta bude izveden pred sud i dobije zasluženu kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: