Protestna šetnja u Gračanici

U Gračanici održan protest podrške Srbima na Kosovu i politici Vlade Srbije koja se sprovodi na Kosovu. Šetnja protekla mirno.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2011.

12:27

Default images

U šetnji učestvuje nekoliko hiljada Srba koji su na čelo kolone istakli veliki transparent sa natpisom "Kosovo je srce Srbije".

Nekoliko hiljada građana protestovalo je u organizaciji Kosovskog upravnog okruga, a protest i šetnja protekli su mirno, bez ijednog incidenta, dok je policija samo regulisala saobraćaj.

Građani su u okviru protesta prošetali glavnom gračaničkom ulicom, a ispred kolone bio je natpis "Kosmet je srce Srbije". Okupljenima su se obratili načelnik okruga Goran Arsić i direktor Doma zdravlja u Gračanici i narodna poslanica u kosovskoj skupštini Rada Trajković.

Arsić je poručio da od 70 000 Srba južno od Mitrovice samo pet odsto učestvuje u kosovskim institucijama i da ogromna većina podržava politiku Vlade Srbije prema Kosmetu.

On je rekao da 22.000 Srba prima zarade od Vlade, 21.000 prima minimalac, a da je 25.000 penzionera, što su, kako je rekao, podaci koji govore o njihovoj vezanosti za Beograd.

"Spremni smo da se žrtvujemo za opstanak na Kosovu i nećemo prihvatiti da zločin prema Srbima predstavlja političku realnost", rekao je Arsić i poručio da Srbi južno od Ibra pružaju punu podršku "braći na severu" da istraju u nameri da Kosovo sačuvamo u okviru Srbije.

Trajkovićeva je rekla da Srbi na severu Kosova brane dostojanstvo "svih nas na Kosovu i Metohiji", kao i da treba da znaju da je za Srbe na Kosovu najvažnija "živa Srbija", a to smo, kako je objasnila, svi mi koji živimo ovde.

"Zato neka se naša braća na severu brane tako da ne ugroze svoje živote i da ne dozvole da budu proterani, jer svi oni koji su proterani više ne mogu da se vrate", rekla je Trajkovićeva.

Ona je pozvala sve u Srbiji, od predsednika Borisa Tadića, preko lidera naprednjaka Tomisava NIkolića, socijalista Ivice Dačića i lidera LDP-a Čede Jovanovića, ali i ostalih da se, kako je rekla, bore "kao jedan", da na Kosovu brane ono što se može braniti, a to je "živa Srbija", odnosno ljudi, Srbi koji žive na Kosovu.

Podsetimo, pripadnici Kfora počeli su jutros oko četiri sata akciju uklanjanja barikada kod administrativnog prelaza Brnjak. U toj akciji upotrebljen je i suzavac, kao i biber sprej, zbog čega je nekoliko Srba zatražilo pomoć lekara. Takođe, agencije prenose i da je nekoliko vojnika Kfora povređeno u akciji uklanjanja barikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: