"Srbi i Kfor, sedite za sto"

Beograd -- Ministar za Kosovo i Metohiju u Goran Bogdanović izjavio da Beograd radi na tome da Kfor i predstavnici Srba na Kosovu sednu za sto i reše probleme.

Izvor: Beta
Podeli

Bogdanović je istovremeno pozvao Srbe sa severa Kosova da pokažu visok stepen odgovornosti i da ne nasedaju na provokacije i da mirnim putem štite svoje interese.

On je upozorio da "svaka upotreba sile u situaciji prepunoj tenzija može da dovede do neželjenih i nesagledivih posledica, pozvavši Kfor i Euleks da ne primenjuju silu, jer to ne može dovesti do održivih rešenja.

"Svi akteri krize moraju biti svesni činjenice da svako nasilje može proizvesti još veću nesreću", rekao je on.

Zato bi, dodao je Bogdanovin, Kfor i Srbi sa severa Kosova trebalo da iskoriste juče pokazanu dobru volju da za rešavanje problema organizuju sastanak na kome bi se postigao sporazum.

Bogdanović je još kazao da su Srbi pokazali volju da mirnim putem dođu do kompromisa i da na tom stavu moraju istrajati.

Podsetimo, pripadnici Kfora počeli su jutros oko četiri sata da uklanjaju barikade kod administrativnog prelaza Brnjak. U toj akciji upotrebljen je i suzavac, kao i biber sprej, zbog čega je nekoliko Srba zatražilo pomoć lekara. Takođe, agencije prenose i da je nekoliko vojnika Kfora povređeno u akciji uklanjanja barikada.

strana 1 od 135 idi na stranu