Boris Tadić: Izbegavajte nasilje

Iako Srbi sa severa navode da nisu dobili poruku predsednika Srbije, takva poruka je upućena, saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

07:59

Default images

Predsednik je Srbima sa Kosova poručio da je Beograd čvrsto uz njih, ali da istovremeno mora da se pronađe rešenje za prolazak KFOR-a kroz barikade.

Kako saznaje B92, predsednik Boris Tadić je u stalnom kontaktu sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem i šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem zbog situacije na severu Kosova.

Tadić je preko niih dvojice poslao poruku Srbima koji danonoćno stoje na barikadama u blizini Brnjaka i Jarinja.

Poruka je da stanovništvo sa severa treba da nastave da se bore za svoje interese, ali da se bore mirnim putem i da moraju da otvore prolaz Kforu.

Deo poruke je i potvrda da je Srbija uz njih u političkom i finansijskom smislu

Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, rekao je za "Danas" da ne zna šta tačno sadrži Tadićeva poruka Srbima na Kosovu.

Međutim, na osnovu predsednikove izjave medijima, Ivanović smatra da bi ta poruka mogla da glasi da kosovski Srbi "budu odgovorni, da se ponašaju tako da brane svoje interese, ali da ne ugrožavaju nacionalni interes i ne posežu za nasiljem u odbrani svojih prava".

Pojedini predsednici opština na severu Kosova rekli su za "Danas" da o Tadićevoj poruci znaju samo iz medija.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u ponedeljak u Beogradu rekao da "ima direktnu komunikaciju s našim građanima na Kosovu i imam način da im uputim poruku" i dodao da je poruku već uputio.

Upitan šta je poručio Srbima na Kosovu, predsednik je rekao da „novonastala situacija ne treba da bude diskutovana u javnosti nego među ljudima koji imaju odgovornost“. Kako je naveo, „ti ljudi onda treba da izađu pred građane i javnost sa rešenjima koja su delotvorna“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: