Blokada Filološkog fakulteta

Filološki fakultet u Beogradu blokirali studenti. Nastava se ne održava, dok druge službe rade redovno. Održan i sastanak sa upravom fakulteta, ali bez rešenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2011.

11:45

Default images

Studenti kažu da će protest nastaviti sve dok se ne povećaju budžetske kvote i ne smanje školarine, a iz dekanata Fakulteta odgovaraju da mogu ispuniti samo neke od zahteva.

Obećanje dato u petak da će radikalizovati protest studenti su ispunili već u ranim jutarnjim satima kada su blokirali nastavu i zauzeli Salu heroja. Sa protestom će, kako kažu - nastaviti sve do ispunjenja zahteva.

"Neki su već dali budžet pa neće da se bore, ali ovo su prava za sve, to je normalno da bude 48 bodova za budžet kao što je oduvek bilo." U poslednje tri generacije, međutim, tvrdi dekanka fakulteta Aleksandra Vraneš, samo 15 studenata sa ostvarenih 48 bodova nije ušlo o kvotu za budžet i oni će najverovatnije biti oslobođeni plaćanja školarine.

"I osim tih 48 bodova da školarina bude tri minimalne plate što je sasvim realno, a ne tri natprosečne plate."

"Mi ostajemo ovde dok se god ne ispune svi zahtevi koje smo ovde postavili."

"Naša školarina je 119.000 i potpuno je ista. Već četiri godine nismo ni predlagali povećanje školarine, bez obzira na inflaciju. Na svaku pojedinačnu molbu naših studenata koji prilože dokumentaciju da nisu u mogućnosti da tu školarinu plate, izlazimo u susret kroz reprogramiranje školarine na 12 rata ili kroz smanjenje školarine ukoliko je to potrebno", objašnjava ona.

Studenti nisu zadovoljni ni radom Studentskog parlamenta, za koji kažu da ne zastupa njihove interese na pravi način. Međutim, student prorektor kaže da se za mesto u toj instituciji može prijaviti bilo ko sa indeksom Beogradskom univerziteta.

"Ti izbori se sprovode skroz javno, svaki student ima pravo da bira i da bude biran, i jednostavno to su argumenti kojima se ti isti studenti vode, mislim ti koji vode proteste već godinama", kaže Milan Popović, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

O rešenju problema raspravljalo se i na sastanku Uprave fakulteta i predstavnika studenata, ali nijedno konkretno rešenje nije usvojeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: