Devojka napadnuta zbog LGBT majice

Devojka koja je nosila majicu sa oznakom LGBT populacije teško je povređena kada ju je nožem napao maloletnik.Njeno stanje je stabilno, kažu iz Kliničkog centra

Izvor: B92, Beta

Subota, 15.10.2011.

16:01

Default images

"Stanje pacijentkinje je stabilno, ona je primljena u Urgentni centar sa povredama šake. Nakon ukazane lekarske pomoći, lekari su odlučili da ona bude zadržana na odeljenju mikrhirurgije, tako da će se u budućem periodu odlučiti o toku lečenja. Moguće je da će biti i hirurške intervencije", kaže za B92 Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra Srbije.

Kako je navedeno, napad u kome je povređena A. Ž. dogodio se jutros oko 4.30 u centru grada, u Ulici carice Milice.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je novinarima u Bajinoj Bašti da je počinilac uhapšen, ali da mu sudije nisu odredile policijsko zadržavanje, jer je maloletan.

"To što zam zabranio održavanje Parade ponosa ne znači da je sada počela sezona linča na one koji pripadaju toj populaciji", istakao je ministar.
Dačić je kazao da će svi koji primenjuju nasilje nad pripadnicima bilo koje manjinske grupe, bez obzira na to da li su to LGBT, nacionalne i verske manjine, biti najoštrije kažnjeni.

"Svako ko se usudi da povređuje druge ljude mora maksimalno da bude osuđen i policija će učiniti sve da se svi ti ljudi odvrate od činjenja ovakvih krivičnih dela", rekao je Dačić.

On je istakao da svako ima pravo na izražavanje svog stava.

Gej strejt alijansa se oglasila saopštenjem, kojim je poručila da suprema njihovim informacijama devojku napala tri napadača koja su A. Ž. i njene dve prijateljice pratila od Zelenog Venca do ugla ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova, gde se napad i dogodio. Nakon što su primetili da A. Ž. na sebi ima obeležja LGBT pokreta, jedan od njih je uz psovke nasrnuo na nju više puta uzvikujući pitanje da li je ona lezbejka.

Ubrzo zatim je počeo da je udara, a onda potegao i nož i napao je. A. Ž. je u napadu zadobila duboku povredu desne šake sa presečenim tetivama dva prsta, kontuziju glave i više masnica i oderotina po telu, koje joj je napadač naneo udarcima pesnicama i nogom.

A. Ž. se trenutno bolje oseća, u stabilnom je stanju i nalazi se pod stalnim lekarskim nadzorom u Kliničkom centru Srbije gde čeka na operaciju desne šake.

“Političari i SPC huškali protiv LGBT”

Gej lezbejski info centar osuđuje napad na devojku koja je nosila majicu sa LGBT simbolima, koji se jutros desio u centru Beograda.

U saopšenju, Gej lezbejski info cenatar navodi da su “ogorčeni što napadaču nije određeno policijsko zadržavanje, već je pušten na slobodu”.

Srpska pravoslavna crkva i srpski političari, pre svega Ivica Dačić, Dragan Marković Palma i Dragan Đilas su svojim izjavama i delima huškali i ohrabrivali građane Srbije da se obračunaju sa LGBT populacijom, navodi se u saopšenju.

“GLIC je ranije upozoravao političare da povedu računa o svojim izjavama u vezi Parade ponosa, ali su oni ta upozorenja ignorisali. Danas imamo situaciju da maloletnici potežu nož na pripadnike LGBT populacije, da ih sudije puštaju na slobodu, a da protivnici gej parade jedni drugima dodeljuju ordenje i plakete”, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: