Mađarska preti vetom zbog zakona

Ministar inostranih poslova Mađarske Janoš Martonji zapretio da će ta zemlja staviti veto na kandidaturu Srbije u SE, ako Srbija ne izmeni zakon o restituciji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.10.2011.

13:10

Default images

On je upozorio srpske vlasti da će doći do "ozbiljnih problema" ukoliko u Srbiji ostane na snazi u nepromenjenom obliku Zakon o vraćanju imovine i nadoknadi.

On je objasnio da mađarska vlada smatra da je pomenuti zakon moralno, pravno i politički neprihvatljiv, diskriminiše mađarsku zajednicu u Vojvodinu.

"Ukoliko Srbija do decembra ne reši to pitanje, nastaće ozbiljni problemi", dodao je Martonji.

"Reč je o ozbiljnom problemu, a ukoliko se on ne reši, već sam ukazao na mogući ishod", ponovio je Martonji odgovarajući na pitanje da li će Mađarska staviti veto na nastavak evropskog puta Srbije.

Podsetimo, ovakav stav o zakonu o restituciji Mađarska ima od ranije i već je nekoliko puta poslat signal vlastima u Srbiji da bi trebalo da izmene određene odredbe spornog zakona, jer će u protivnom Mađarska reagovati kod evropskih institucija.

Ministarstvo inostranih poslova Mađarske je u sredu uveče, povodom preporuke EK, izdalo saopštenje u kojem se pozdravlja ta odluka, ali i navodi da se od Srbije očekuje da do decembra promeni sporne odredbe Zakona o restituciji.

Homen: Problem se može rešiti

Koordinator vlade za odnose sa medijima Slobodan Homen izrazio je uverenje da se problem nastao zbog primedbi Mađarske na nedavno usvojen srpski Zakon o restituciji može rešiti i da se neće ostvariti najgori scenario - da vlada u Budimpešti u decembru stavi veto na odluku EU o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.

Homen je, posle današnje sednice Vlade Srbije, odgovarajući na pitanje novinara o zahtevu Mađarske da Srbija izmeni zakon o restituciji, rekao da je vlada razgovarala o tom stavu Budimpešte, kao i politici Nemačke povodom Kosova i pritiscima na Evropsku komisiju da se Srbiji postave dodatni zahtevi.

Homen je istakao da se ne sme dozvoliti da problemi koji mogu biti rešeni budu prepreka evrointegarcijama Srbije.

"Veto je ekstremna varijanta i mi smo sigurni da do toga neće doći, ali naravno pre toga treba razgovarati sa mađarskom stranom", rekao je Homen.

Ministar inostranih poslova Mađarske Janoš Martonji najavio je danas mogućnost ulaganja veta na kandidaturu Srbije ukoliko se ne izmeni srpski Zakon o restituciji, koji, po mišljenju Budimpešte, diskriminiše Mađare.

Vlada Srbije će, na sledećoj sednici, detaljno razmotriti izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija i predlog za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, i na osnovu njega napraviti plan daljeg toka evrointegrativnih procesa.

Homen je rekao da će se "iz toga izvući poseban dokument koji će biti predlog rada za dalji nastavak evropskih integracija". Gostujući u vestima B92 direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je neophodan dijalog dve strane i da Srbija ne sme dozvoliti da joj put ka Briselu bude blokiran kao što se desilo Hrvatskoj koja je imala spor sa Slovenijom zbog granice.

"Ova reakcije je prilično iznenađujuća jer su odnosi Mađarske i Srbije važili za uzor dorbrosusedskih odnosa. Ali ima jedna činjenica kad god je FIDES na vlasti on se pojavljuje u ulozi većeg zaštitnika svoje manjinske zajednice u Vojvodini, bilo i problema u vreme prošle vladavine neometano delovala organizacija 64 županije koja je izazivala probleme u Vojvodini, a nije bila sankcionisana u Mađarskoj", kaže Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: