Tadić ponosan na pozitivnu ocenu EK

Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

13:54

Default images

Tadić je takođe istakao da preporuka Komisije da Srbija u decembru dobije status kandidata ako se nastavi dijalog Beograda i Prištine podrazumeva upravo ono što je i Srbija želela - da se dijalog nastavi i da se reši problem.

"Ponosan sam zbog toga što EK sagledava kao veoma uspešne reforme koje je sprovela Srbija, a posebno zato što je dobila dobre ocene u osetljivim oblastima kao što je borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i pravosuđa. I građani Srbije, takođe, treba da budu ponosni", rekao je Tadić.

Tadić je uveren da je moguće da Srbija u decembru dobije stastus kandidata i da se otvore perspektive za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu. On je istakao da preporuka Evropske komisije za kandidaturu Srbije "ne znači da smo rešili sve probleme".

"Čeka nas veliki posao u sprovođenju reformi, jer status kandidata otvara brojne perspektive, pa i pristup fondovima EU", rekao je predsednik Tadić.

Preporuka Evropske komisije je, kako je dodao, i važan ekonomski signal za investitore jer poručuje da je Srbija čvrsto na putu evrointegracija. Prema njegovim rečima, treba biti optimista kada je reč o evropskim perspektivama Srbije, ali ne treba praviti euforiju po tom pitanju. Kada je reč o zahtevu Evropske komisije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, Tadić je rekao da je to upravo ono što Srbija sve vreme i želi.

"Srbija je i otvorila taj dijalog zajedno sa evropskim državama podnoseći zajedno sa EU rezoluciju u Generalnoj skupštini UN. Srbija želi da se rese problemi na administrativnim prelazima i želi realistično rešenje", poručio je Tadić. Srbija, međutim, upozorio je Tadić, ima principe od kojih neće odstupiti kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu, ali to ne znači da nije moguće pronaći političko rešenje za krizu ako druga strana za to ima volju.

"Uloga EU je odlučujuća u tom procesu i gospodin Fratini i drugi evropski lideri mogu pomoći da se pronađe prihvatljivo rešenje za obe strane", objasnio je Tadić. Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: