Reakcije na dobijanje kandidature

Lideri LSV, LDP i SPO pozdravili dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Aleksandar Vučić: Dobijanje statusa kandidata ne rešava ključne probleme Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

13:33

Default images

Predsednik LSV Nenad Čanak kaže da je svaka vest o napretku Srbije na putu ka EU dobrodošla. "Vest iz Brisela je u ovom trenutku zaista dobra, ali će ona dobiti na stvarnoj težini ukoliko bude potvrđena u decembru, kada se donosi konačna odluka o statusu Srbije u EU", dodao je Čanak u izjavi.

Lider LSV je izrazio nadu da će decembarska odluka biti pozitivna za Srbiju, što će biti opipljivi dokaz da je ona "učinila dobre stvari i da je sve biliža Evropi".

Lider LDP-s Čedomir Jovanović izjavio je odluka Evropske komisije da Srbiji preporuči dobijanje satusa kandidata očekivana, ali da ne treba da bude tumačena kao uspeh. Srbija za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU treba da ispuni i političke uslove, a ne samo da harmonizuje svoje propise sa evropskim.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da je dobro što je Srbija dobila preporuku za sticanje statusa kandidata za članstvo, ali i upozorio da preporuka može i da se izgubi.

"Dobro je što smo dobili preporuku za status kandidata. Ona se može i izgubiti, ukoliko ne uspostavimo evropsku saradnju u regionu, što je u državnom interesu Srbije", naveo je Drašković u pisanoj izjavi.

Drašković je istakao da je moguće isto tako da Srbija u decembru dobije i datum za početak pregovora o članstvu u EU, ako promeni "pogrešnu i gubitničku kosovsku politiku".

"Sve zavisi od nas", rekao je Drašković.

Vučić: Ključne probleme ne rešava kandidatura već nova vlast

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio da ključne probleme Srbije neće rešiti status kandidata za prijem u EU, već nova vlast koja će sprovesti reforme.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio je da je dobijanje statusa kandidata izuzetno značajno, kao osnovni preduslov za sveobuhvatni ekonomski i privredni razvoj za Srbiju. "Samo dobijanje kandidature neće rešiti naš najveći problem: lošu ekonomiju i nizak standard gradjana, a za to nam je potrebna potpuno
nova vlada, spremna da sprovede reforme", kazao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da "zbog nesposobnosti vlasti" Srbije
Evropska komisija nije utvrdila datum početka pregovora o prijemu Srbije.

Vučić je rekao da je neophodno promeniti "investicioni ambijent", doneti nov zakon o javnim nabavkama kojim će se uštedeti čak i
milijardu evra, suzbiti političke privilegije i "tajkunske veze".

Prema njegovim rečima, to sigurno ne može uraditi sadašnja vlada koja je zadužila zemlju za, kako je rekao, rekordnih 5,7 milijardi
evra, po najvišoj kreditnoj stopi.

Vučić je izrazio žaljenje što je, uz "pompu najavljivana, žestoka akcija protiv korupcije i kriminala" pokazala da su pojedini paritijski kadrovi zaštićeni.

"Privedeni su i uhapšeni četvorica direktora Kolubare iz Socijalističke partije Srbije koji su brže-bolje pušteni što niko nije rekao", kazao je Vučić i dodao da je to slika pravosudja i onoga što Srbiju uništava i razara.

Funkcioner SNS je rekao da izbore treba raspisati što pre, pošto je svaki dan "dan spasa za Srbiju, jer produžavanje vlasti Demokratske
stranke i njenih koalicionih partnera donosi ogromnu štetu i gradjanima i državi u celini".

"Nema prevare i trika koji ova vlast nije smislila samo ne i to šta mogu da urade za svoj narod i gradjane", ocenio je Vučić. Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: