Dačić: Evropski dvostruki standardi

Moskva -- Zamenik predsednika vlade Ivica Dačić je rekao da su velike evropske države pristrasne i da imaju dvostruke standarde u svojoj politici.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je dodao da su planovi predsednika kosovske vlade Hašima Tačija "zapravo planovi koje prvo treba da nametnu Kfor i Euleks".

Dačić je rekao da bi to značilo da "ako se Srbija suprotstavi Tačiju, znači da se suprotstavlja Kforu i Euleksu i ponovo ratuje sa celim svetom".

Dačić je kazao da postoje izvesni pritisci na Srbiju da zarad članstva u EU prizna nezavisnost Kosova i dodao da je to "način da se indirektno dovede do priznavanja nezavisnosti" i naveo da Srbija neće ugroziti svoje nacionalne i državne interese zbog članstva u EU.

Prema njegovim rečima, Srbija "mora da vodi brigu o svom narodu koji živi na Kosovu", te zato "niko ne može da očekuje ili traži od Srbije - zarad bilo kog cilja - čak i ulaska u EU - da izjavi da nije zainteresovana za Srbe ili da nema interese na Kosovu".

On je izjavio da Srbija neće ugroziti svoje nacionalne i državne interese zarad članstva u EU.

"Srbija može pregovarati sa EU o nizu pitanja, kao i druge države... ali ne i o delu srpske teritorije", naglasio je Dačić u intervjuu za ruski TV kanal "Rusija danas", dodajući da je interes Srbije da uđe u EU, naročito zbog ekonomske sfere.

Dačić je kazao da je "Srbija dala do znanja međunarodnoj zajednici da njeno strpljenje ne može biti stavljano na probu napadima na Srbiju i kosovske Srbe".

"Srbija ima svoje 'crvene linije' i nikad neće dozvoliti Prištini da ih pređe: na primer, upotrebu sile protiv Srba na Kosovu i Metohiji, koja će pokrenuti novi talas sukoba i dovesti do novog etničkog čišćenja i više izbeglica", rekao je Dačić, koji je i srpski ministar policije.

On je ponovio da "podržava istorijsku komponentu sporazuma između Srba i Albanaca", što znači da ako "Albanci imaju pravo da kažu da ne žele da budu deo Srbije, onda i Srbi imaju pravo da kažu da ne žele da žive na nezavisnom Kosovu".

"Jasno je da, uprkos činjenici da svi mi želimo da živimo u miru, kao multietnička civilna država, postoje duboke podele između albanskog i srpskog dela Kosova. Albanci i Srbi godinama se bore oko te teritorije", tvrdi on.

Zbog toga je, kako kaže, "jedino moguće rešenje problema razgraničenje teritorije, po kojoj bi srpski delovi Kosova ostali unutar Srbije ili bi bili pod međunarodnom upravom, ali ne pod jurisdikcijom Prištine".

Ukazavši na to da su velike evropske države pristrasne i da imaju dvostruke standarde u svojoj politici, Dačić je naveo da su planovi predsednika privremene kosovske vlade Hašima Tačija "zapravo planovi koje prvo treba da nametnu Kfor i Euleks", što bi značilo da "ako se Srbija suprotstavi Tačiju, znači da se suprotstavlja Kforu i Euleksu i ponovo ratuje sa celim svetom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu