"Sklanjanje barikada bi bilo loše"

Šef beogradskog tima Borko Stefanović upozorio je da bi nasilno uklanjanje barikada na severu Kosmeta ugrozilo bezbednost tog dela pokrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2011.

23:57

Default images

"Svaki nasilan pokušaj uklanjanja barikada bio bi jako loš po bezbednost tog dela pokrajine i ugrozio bi i ovako nestabilnu situaciju. Stalno tražimo od Kfora i Euleksa da ne pribegavaju bilo kakvim dodatnim jednostranim potezima, kao što i od Srba na severu Kosmeta tražimo da ostanu mirni. Jedino tako možemo rešiti probleme u našu korist", kaže Stefanović.

Ocenivši da je "očigledno da EU ne želi da iritira Prištinu", Stefanović je dodao da su predstavnici srpskih vlasti "i pored toga, sa (posrednikom EU u dijalogu) Robertom Kuperom vrlo temeljno razgovarali o mogućim rešenjima za prelaze na severu Kosmeta".
Prema njegovim rečima, sa Kuperom je razgovarano i o problemu sa električnom energijom i o učešću Prištine na regionalnim forumima.

On je rekao da "postoji mogućnost za rešenje Jarinja i Brnjaka, ali ćemo svi morati da budemo strpljivi i da iskoristimo taj uski prolaz koji se nazire".

Stefanović i ministar za Kosmet Goran Bogdanović sutra u 15 sati u Leposaviću trebalo bi da se sastanu sa predsednicima lokalne samouprave sa severa Kosmeta i načelnikom kosovsko-mitrovičkog okruga Radenkom Nedeljkovićem.

"Veoma je važno i da Srbi na severu znaju svaki detalj i da adekvatno razumeju koje su nam realne opcije. Mi smo spremni da nastavimo dijalog sa Prištinom što pre... Važno je da pre toga imamo obrise rešenja za problem na Jarinju i Brnjaku. Jedino kroz dijalog možemo rešavati probleme koji postoje, zvali ih tehničkim ili političkim", kazao je on.

Stefanović je rekao i da "nijedno od mogućih rešenja (za Jarinje i Brnjak) nije idealno i nijedno ne donosi puno ispunjenje naših želja i potreba, ali moramo iskoristiti ono što je moguće".

"Pozicija nam je veoma komplikovana i nepovoljna, ali moramo učiniti sve da dobijemo ono što je važno državi i njenim građanima na Kosmetu, da ljudi ostanu u svojim domovima i da imaju svoje institucije. O tome će se još mnogo pregovarati", kazao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: