Info / Nauka 4

Nobel za fiziku trojici Amerikanaca

Kraljevska švedska akademija nauka ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dodelila je trojici američkih astrofizičara za otkriće ubrzanog širenja svemira.

Izvor: B92

Njihov istraživački rad doveo je do zaključka da će se svemir pretvoriti u led ako širenje svemira nastavi da se ubrzava.

Naučnicima je još od dvadesetih godina prošlog veka poznato da se svemir širi kao posledica Velikog praska, ali otkriće da se proces ubrzava - a ne usporava kako su mnogi mislili - izazvala je pravu revoluciju u istraživačkim krugovima.

Sol Perlmuter, Brajan Šmit i Adam Rajs dele ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku. Trojica američkih astrofizičara podeliće nagradu od milion i po dolara, ali tako da polovinu dobija Adama Rajs, a drugu dele njegove kolege Šmit i Perlmuter

"Ovo otkriće prekretnica je u proučavanju kosmosa. Teorija o njegovom ubrzanom širenju daje nam uvid u evoluciju svemira i moguću verziju njegovog kraja", obrazložio je nagradu Borje Johanson, predsednik Nobelovog komiteta za fiziku.

Trojica naučnika priznaju da su rezultatom svojih radova i sami bili zbunjeni. Oni su do svojih otkrića došli posmatranjem i proučavanjem udaljenih eksplodirajućih zvezda, tzv. supernova. Tako su otkirili da umesto da njihova svetlost postane jača, ona se postepeno gasila.

Prema njihovoj teoriji, ubrzavanje izaziva tamna energija koja predstavlja gotovo potpunu nepoznanicu za kosmologe. Oni smatraju da je ta tamna energija neka vrsta obrnute gravitacije koja odbija materiju koja joj se približava, kao i da čini tri četvrtine svmira.

Danas će biti objavljeno ko su dobitnici ove prestižne nagrade iz oblasti hemije.

Komentari 4
Čitajte
Pošalji komentar