Baraćeva: Vlast kontroliše medije

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać upozorila da su predstavnici vlasti u Srbiji izgradili mehanizme kojima sprečavaju kontrolu svog rada.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2011.

22:11

Default images

Baraćeva je u intervjuu za dnevni list "Danas" rekla da odsustvo reakcije na izveštaj Saveta o pritiscima i kontroli medija u Srbiji ukazuje da su predstavnici vlasti "toliko sigurni da su uspostavili kontrolu u medijima da smatraju da nikakav izveštaj ne može to da ugrozi".

Upitana da li je neko pokušao da obustavi rad na izveštaju o medijima i njegovo objavljivanje, Baraćeva je odgovorila odrično.

"Ne. Vlasti je inače poznato da takvi pritisci na rad Saveta nisu mogući, tako da se naši izveštaji zapravo stopiraju tako što se spreči da dođu do javnosti", rekla je ona.

Baraćeva je ukazala da na izveštaj nisu reagovali čak ni oni mediji koji su predmet analize, što, kako je navela, ne samo da potvrđuje nalaz Saveta već i dokazuje u kojoj meri su mediji kontrolisani.

"Postavlja se pitanje da li mediji u Srbiji uopšte mogu da vrše svoju osnovnu funkciju", rekla je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Upitana o opštoj oceni stanja u medijima, Baraćeva je rekla da su mediji "poslednjih godina sve više zatvoreni" i da se "može pratiti na koje načine se kontrolišu".

"Prilikom rada na izveštaju, uočena su tri velika problema, od kojih je jedan sakriveno vlasništvo medija. Drugi je taj što se iz državnih fondova izdvaja ogroman novac za propagiranje u medijima, što državne institucije ne smeju da rade, ne samo zbog uticaja na medije nego i zbog svog posla", rekla je Baraćeva.

Prema njenim rečima, državne institucije moraju da rade samo ono što je u njihovoj nadležnosti, ali u njihovoj nadležnosti nije, na primer, kampanja "Očistimo Srbiju", već sprovođenje mera da Srbija bude čistija.

"Naše Ministarstvo za životnu sredinu, međutim, izdvaja ogroman novac za medije kako bi u medijima propagirali čišćenje Srbije, dok istovremeno Zapadnom Moravom pliva sto kilograma opasnog medicinskog otpada", ukazala je Baraćeva.

Kao treći problem navela je javni televizijski servis koji, prema njenom mišljenju, ne radi niti se ponaša kao takav.

"Treći problem je problem javnog servisa, koji ne radi niti se ponaša kao takav i upravo na javnom servisu najviše možemo da vidimo kako se manifestuju uticaji izvršne vlasti", rekla je Verica Barać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: