Rusija lansirala Sojuz-2.1B

Navigacioni satelit GLONASS uspešno lansiran sa kosmodroma u Pljesecku raketom Sojuz-2.1B, objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.10.2011.

08:41

Default images

Rusija je „uspešno obavila lansiranje rakete Sojuz-2 sa "Glonas-M" (satelitom) u 00:15 časova (22:15 po srednjoevropskom)", rekao je pukovnik Aleksej Zolotukin.

Reč je o prvoj takvoj operaciji od kada se u avgustu svemirski brod Progres, koji je nosio nekoliko tona zaliha za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) srušio u Sibiru ubrzo posle lansiranja.

Lansiranje satelita sa Pljesecka, koji se nalazi 800 kilometra južno od Moskve, bilo je planirano za kraj avgusta, ali je odloženo posle prethodnog neuspeha.

Sojuz je do planirane orbite stigao za 47 minuta, posle čega se satelit GLONASS-M odvojio od rakete.

Zamenik direktora Savezne kosmičke agencije Roskosmos Anatolij Šilov naglašava da je posle uvođenja satelita GLONASS-M, ta flota satelita upotpunjena.

Kako radi GLONASS?

GLONASS (ГЛОНАСС) Globani navigacioni sistem Sovjetskog Saveza) je već 1996. godine u orbiti imao 24 satelita s predviđenim radnim vekom od 3 godine.

GLONASS je od vojnog sistema vremenom prerastao u sistem navigacije, brzine i tačnog vremena, namenjen civilnoj i vojnoj upotrebi.

Sovjetski Savez je osmislio sistem GLONASS, a prvo probno lansiranje satelita izvedeno je oktobra 1982. godine. Do 1993. godine, sistem je bio u fazi operativnog ispitivanja. Cela flota od 24 satelita je u orbiti bila postavljena već 1995. godine.

Sistem obezbeđuje neprekidnu globalnu navigaciju u svim atmosferskim uslovima. GLONASS osplužuje ogroman broj korisnika na Zemlji, ali i sve do visine od 2.000 kilometara. Ipak, zbog smanjenja budžeta za kosmičke projekte, sistem je vremenom degradirao. Program je obnovljen 2002. godine, a novo lansiranje je korak ka vraćanju potpune funkcionalnosti ruske verzije GPS-a.

RKA navodi da je glavna razlika izmešu GLONASS-a i američkog GPS-a (Global Positioning System) u signalu i strukturi sistema. GPS koristi kanale podeljene prema kodovima, dok GLONASS koristi kanale podeljene frekvencijama. Sateliti GLONASS-a se kreću po orbiti prema fundamentalnoj drugačijim matematičkim principima. GPS koristi 24 i 7 dodatnih satelita.

„Sistem od 24 satelita dopušta da se GLONASS bez ograničenja koristi u celom svetu”, navodi Anatolij Šilov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: