Počela hapšenja za "Kolubaru"

Kako saznaje B92, uhapšen je Dragan Tomić, bivši direktor RB Kolubara i član DSS-a. Uhapšen i Radoslav Savatijević Kene i Vitomir Dimitrijević, vlasnik Devix-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2011.

16:16

Default images

Dragan Tomić (58) je uhapšen na granici sa Makedonijom, kada je, kako se pretpostavlja, pokušao da iz Srbije pobegne u Grčku. Osim Tomića i Savatijevića, uhapšeno je još 15 osumnjičenih za malverzacije u Kolubari. To su sadašnji i bivši rukovodioci Kolubare, kao i o vlasnici privatnih preduzeća, koji se terete za ukupnu zloupotrebu 12 miliona evra.

Prema saznanjima B92, hapšenje Tomića je bilo planirano za utorak, 4. oktobar.

Saznajemo da je među uhapšenima Radosav Savatijević Kene, bivši član Upravnog odbora EPS-a, koji je od kraja juna u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor. U toku je istraga da je učestvovao u zloupotrebama u izgradnji puteva.

Uhapšen je i Vitomir Dimitrijević, vlasnik firme "Devix" iz Lazarevca.

Malverzacije u "Kolubari" javnosti je prvi otkrio Insajder B92.

U serijalu "Prevara veka" Insajder je istraživao kako je ovo strateški važno državno preduzeće, od čijeg uglja se proizvodi polovina struje u Srbiji, godinama je bilo mnogo važnije kao izvor bogaćenja pojedinaca.

Iz Kolubare se novac na račune privatnika izvlači na nekoliko načina. Prema višemesečnom istraživanju, “Insajder” je otkrio da se preko zakupa privatne mehanizacije iz Kolubare u poslednjih 8 godina na privatne račune slilo više od 130 miliona evra.

Ekipa "Insajdera" iznela je niz podataka o zloupotrebama u Kolubari, kao i o tome da je protiv Tomića, koji je bio direktor "Kolubare" od 2004. godine do 2008. godine ranije podneta krivična prijava zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio to preduzeće za više od 50 miliona evra.

"Insajder" je došao do dnevnika radova u kojima se navodi da je jedan budložer navodno radio puna 24 sata, 31 dan u mesecu. Neke od mašina koje su radile ceo mesec su vlasništvo firme "Devix" Vitomira Dimitrijevića, koji je ne samo što je iznajmljivao mehanizaciju, već se bavio i trgovinom uglja, vlasnik je i benzinskih pumpi.

Zanimljiv je podatak do kog je Insajder došao, a to je da su privatnici sami kontrolisali koliko su mašine efektivno radile, ali i koliko su nafte potrošile.

Dok je Dragan Tomić obavljao funkciju direktora Kolubare više od 200 privatnih firmi, uglavnom iz Lazarevca, imalo je svoje mašine u Kolubari. Takođe, Tomićevi sinovi su vlasnici firme “Toša Mont”, koja je osnovana 2005. a jedna od delatnosti ove firme je i prodaja automobila marke “Honda”.

Zanimljivo je da su upravo privatnici, koji su imali najviše mašina u Kolubari dok je Tomić bio direktor tog državnog preduzeća, kupovali Honde od preduzeća “Toša Mont”. Jedan od najvećih privatnika je Vitomir Dimitrijević, vlasnik firme “Deviks”.

On je u emisiji "Insajder" priznao da je kupovao Honde od firme “Toše Mont”, ali u nije video ništa sporno.

DSS: Samo sud može da utvrdi ko je odgovoran

Dragan Tomiæ (Foto: www.novosti.co.rs)
DSS je zatražila da se "odgovorno i nepristrasno" utvrdi da li je bilo kršenja zakona u RB Kolubara i ko je za to odgovoran.

"Zahtevamo da sve državne institucije odgovorno i nepristrasno u skladu sa zakonom utvrde da li je, i ako jeste, ko je prekršio zakon u poslovanju Kolubare. Bilo bi veoma opasno ako se ispostavi da se hapšenja koriste za političke obračune sa neistomišljenicima", rekao je portparol DSS-a Petar Petković.

Portparol DSS-a je ukazao i da je Tomić, uhapšen zbog sumnji da je odgovoran za malverzacije u Kolubari, "medijski osuđen i pre nego što je protiv njega pokrenut sudski postupak".

"Zbog toga DSS upozorava da je u pravnoj državi samo sud nadležan da utvrdi da li je prekršen zakon, a jasno je da niko ne sme biti izvan zakona", istakao je portparol DSS-a.

DSS je upozorila i da niko nema pravo da zbog izborne kampanje "zloupotrebljava državne institucije i da se svi striktno moraju držati svojih ovlašćenja koja su u pravnoj državi precizno određena".

U RB Kolubari ništa ne znaju

Dragana Tomića je u februaru saslušala beogradska policija. On je bio pozvan na informativni razgovor po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u okviru pretkrivičnog postupka za prikupljanje dokaza o mogućim zloupotrebama pri zakupu dodatne mehanizacije u rudniku u okivru basena Kolubara.

Policija je tokom pretkrivičnog postupka u vezi sa "slučajem Kolubara" do sada uzela izjave od oko sto osoba.

Dragan Tomić nikada nije pristao da o tome govori za B92.

Predstavnik za odnose sa javnošću kompanije „Kolubara“ Predrag Videnović je kazao da nema konkretnijih saznanja o hapšenju 17 lica osumnjičenih za malverzacije u tom preduzeću, uz napomenu da je generalni direktor Nebojša Ćeran, jedini ovlašćen za izjave, na službenom putu.

Videnović je kazao da nije u mogućnosti da pruži detaljnija objašnjenja i stav kompanije po pitanju hapšenja nekadašnjeg direktora i još 16 osumnjičenih za malverzacije.

U Poreskoj upravi, čiji inspektori treba da urade izveštaj o kontroli obavljenoj u 23 preduzeća koja su sa RB Kolubarom sklapali ugovore o zakupu mehanizacije, takođe su potvrdili Tanjugu da taj izveštaj još nije završen i da se radi na proveri i analizi svih detalja ugovora.

Prema izveštaju interne kontrole EPS-a, posle koje je započela policijska istraga, u "Kolubari" je neplanski potrošeno oko 70 miliona evra u periodu od 2005. do 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: