Amfilohije: Rađajte se i množite

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da skupovima poput Parade ponosa "čovek obesmišljava božje darove ugrađene u sebi".

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 02.10.2011.

16:51

Default images

Amfilohije je osudio nameru organizacije Parade ponosa u Beogradu nazivajući je "paradom srama i bestidnosti".

"Reč je božja, a ona je istina, čoveku na Zemlji: 'Rađajte se i množite se i napunite Zemlju'. Taj blagoslov važi ne samo za čoveka nego i za svako stvorenje, za svaku biljku", kazao je mitropolit crnogorsk-primorski u obraćanju vernicima.

Prema njegovim rečima, čovek sadi biljku da bi donela plod, a voćka koja ne donosi plod "se seče i u oganj baca, a tako i čovek, svako ljudsko biće".

"Ako se zloupotrebi ono što je bog dao čoveku i ljudskoj prirodi ... onda čovek skrnavi i obesmišljuje svoju dušu. Tako se onda i takozvana parada ponosa pretvara u paradu sarama i bestidnosti", ocenio je Amfilohije.

Vladika Amfilohije je kazao da je za u Beogradu pripremana takozvana "parada ponosa", koju je patrijarh Irinej s punim pravom nazvao "paradom srama".

"Zašto srama? Upravo zato što u takvoj upotrebi prirodnih sila obesmišljava čovek one božje darove koji su u njega ugrađeni", naveo je on.
Mitropolit Amfilohije je poručio da "blagoslov množenja" Bog nije podario samo čoveku, nego svakom stvorenju i biljkama.

"Sve nam je slobodno, ali nije sve na korist", rekao je vladika Amfilohije nakon liturgije u Cetinjskom manastiru, podsetivši na reči Svetog apostola Pavla.

Mitropolit je rekao da "imamo pravo da izvršimo i samoubistvo", ali je zapitao da li je to ono što vodi ostvarenju čovekovog smisla i čovekovog života.

"Čovek ima pravo da prirodne sile koje je Bog ugradio u njega upotrebljava na pravi, istinski način, da bi onda te prirodne sile urodile pravim i istinskim plodom. Ali čovek može te prirodne sile i da zloupotrebljava. I to je njegovo pravo. Ali zloupotrebom onoga što mu je Bog dao i što je u nas ugradio, i pogrešnim načinom upotrebe tih sila čovek gubi svoju dušu", rekao je mitropolit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: