Zabranjeni svi skupovi, pa i Prajd!

Policija je nakon konsultacija sa državnim vrhom odlučila da zabrani održavanja svih skupova ovog vikenda, uključujući i Paradu ponosa. Tadić podržao odluku.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

13:20

Default images

Odluku o zabrani policija je donela posle konsultacija sa svim državnim organima, nakon procene bezbednosne situacije u zemlji.

Boris Tadić je podržao odluku nadležnih državnih organa da zabrane sve skupove i tako, kako se navodi u saopštenju, zaštite građane od mogućeg nasilja prema njima.

"U cilju zaštite svih gradjana, a u skladu sa bezbednosnom procenom nadležnih, država isuviše rizične dogadjaje mora da odloži ili zabrani. Na taj način štite se građani, pripadnici LGBT populacije i preveniraju posledice nasilja i mogući gubitak ljudskih života" rekao je predsednik Srbije.

On kaže i da država ima pravo i treba da zabrani i skupove koji kao ideju vodilju imaju nasilje prema onima koji su drugačiji i predstavljaju pretnju po javnu bezbednost.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je za B92 da je policija mogla upotrebom vatrenog oružja i vodenih topova omogućiti Prajd, ali da nije spreman na cenu da se izgube mnogi životi. On je ranije danas i najavio da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. oktobra, ako je organizatori sami ne otkažu.

Savet za nacionalnu bezbednost je procenio da bi bezbednosna situacija bila izuzetno ugrožena. Razmatrani su izveštaji bezbednosnih službi koji su ukazivali na širenje nereda po centru Beograda.

Bezbednosne procene, kako saznaje B92, su ukazale da su se ekstremisti spremali da prave velike nerede u više delova Beograda kako bi razvukli snage MUP-a, da pale sedišta stranaka vladajuće koalicije, sedišta stranih firmi, a takođe su informacije pokazale da su nameravali da ulaze u javne garaže i pale gume na automobilima.

Zbog svih tih podataka, Savet za nacionalnu bezbednost je razmatrao da se otkažu svi skupovi najavljeni za vikend.

Članovi Saveta su predsednik i premijer Srbije, ministri odbrane, pravde i policije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor BIA i rukovodioci vojne službe bezbednosti i vojno-obaveštajne službe Ministarstva odbrane.

"Parada treba da bude održana, ali ako postoji bojazan da bude većih problema od održavanja Parade i da dođe do većih incidenata, u svim zemljama Parada bi bila odložena", rekao je danas ranije Dačić na Pasuljanskim livadama posle vežbe protivterorističkih jedinica MUP-a.

"Policija iz bezbednosnih razloga ne može da podrži održavanje svih ovih skupova, jer će doći do sukoba, žrtava, krvi i zbog toga ćemo ući u veliki haos", kazao je Dačić. Dačić je rekao da Parada treba da bude održana i da bi bio najsrećniji da nema incidenata i protivljenja, ali stav policije je jasan – visoki su bezbednosni rizici.

"Policija se nalazi pred izborom - pustiti da se neredi dogode ili moliti se Bogu da se to ne desi", rekao je Dačić.

Ministar je kazao da se i u Americi ponekad ljudska prava uskraćuju kada su u pitanju bezbednosni razlozi.

U četvrtak su ministar policije Ivica Dačić i gradonačelnik Dragan Đilas apelovali na organizatore da se otkažu svi skupovi koji su za vikend zakazani u Beogradu.

Dačić je ukazao da je bezbednosna situacija u Srbiji složenija nego pre nekoliko nedelja i da zbog toga Paradu ponosa, i nijedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedelju u Beogradu.

Organizatori Prajda su ranije danas saopštili da neće otkazati paradu, kao i da je zahtev gradonačelnika skandalozan jer izjednačava LGBT zajednicu sa nasilnicima koji žele uništavati imovinu i ugrožavati živote.

Sličan scenario je viđen 2009, kada su organizatori danima pred Povorku ponosa trpeli pritisak da se manifestacija otkaže. Kako se to nije desilo, premijer Mirko Cvetković je samo dan pred Prajd zakazan za 20. septembar 2009. predložio premeštanje na drugu lokaciju. Organizatori su taj predlog nazvali "zabranom de fakto", iako su ministar policije Ivica Dačić i ostali visoki zvaničnici tvrdili da Prajd nije zabranjen.

"Svi samo pričaju, a neko mora da odluči"

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, dodao je da i on smatra da ta manifestacija treba da bude održana, podsetivši da njegova stranka jedina u svom rukovodstvu ima i gej aktiviste.

"Da sam na mestu organizatora skupova, uvažio bih intervencije bezbednosnih organa i odložio bih održavanje skupova", rekao je Dačić.
'Mi u SPS-u jedini imamo gejeve'
"Neko mora da donese odluku, lako je svima da pričaju", kazao je Dačić dodavši da policija mora da donese odluku.

Dačić je, na pitanje novinara da li policija prati one koji prete organizatorima Parade ponosa i najavljuju nerede, odgovorio potvrdno i upozorio da ne mogu da se prate svi vidovi komunikacije na internetu.

Upitan kako policija obezbeđuje utakmice sa visokim rizikom, Dačić je odgovorio da je to druga stvar, jer se one održavaju u zatvorenom prostoru.

"Ako se Parada ponosa održi u zatvorenom prostoru, sigurno će biti potpuno drugačija situacija", rekao je Dačić, podsetivši da su Parada ponosa i ostali skupovi zakazani na otvorenom.

Dačić je dodao i da je nemoguće pratiti sve koji pripremaju nasilje i da nije moguće sve kontrolisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

752 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: