Bagdad: 2 eksplozije, 20 mrtvih

U dva odvojena bombaška napada u Iraku je ubijeno 20 osoba i na desetine je ranjeno, saopštili su irački zvaničnici.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

20:27

Default images

Automobil bomba eksplodirala je na parkingu šiitske džamije izvan grada Hila, oko sto kilometara južno od Bagdada, gde su se ljudi okupili na sahrani, i ubila 17 i ranila 48 prisutnih.

Džamija, kao i obližnji sveti šiitski hram su oštećeni, mada se ne može, za sada, reći kolika je pričinjena materijalna šteta, naveo je irački zvaničnik.

Američka agencija navodi da, za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali da sunitski ekstremisti i pripadnici Al Kaide često na meti imaju šiitske džamije i naselja kao način da se probudi sektaško nasilje u Iraku.

Agencija AFP navodi da je automobil bomba večeras prekinuo pogrebnu povorku u blizini džamije u centralnom delu Iraka i ubila najmanje devetoro i ranila još 19 ljudi.

Eksplozija se dogodila oko 17.30 časova po lokalnom vremenu ispred šiitske džamije Nabi Ajub u Khafadži južno od Hila, glavnog grada provincije Vavil, dok su se ožalošćeni okupljali na sahrani šeika iz plemena Al Kafadža.

Lekar u glavnoj bolnici u Hilu naveo je da ima devet ubijenih i 30 ranjenih, navodi francuska agencija i dodaje da je konfuzija oko broja žrtava u Iraku uobičajena.

U međuvremenu, takođe danas, eksplodirala je bomba pored puta, kraj prodavnice ptica u istočnom Bagdadu u naselju Zafranijah. Ubijena je najmanje jedna osoba, saopštio zvaničnik iračkog ministarstva unutrašnjih poslova, dok je lekar iz obližnje bolnice naveo da su u tom napadu ubijene dve osobe i šest ih je ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: