Jemen: Ubijen Anvar al-Avlaki

U Jemenu ubijen važan aktivista Al-Kaide. Anvar-al-Avlaki bio Amerikanac koji je regrutovao teroriste. Vlasti Jemena i SAD izvele zajedničku akciju.

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2011.

14:10

Default images

Jemenska i američka vlada zvanično su potvrdile da je visoki zvaničnik terorističke mreže Al-Kaida, sveštenik Anvar al-Avlaki, rođen u SAD, ubijen u Jemenu.

Prema zvaničnom saopštenju, Anvar al-Avlaki je ubijen na mestu udaljenom osam kilometara od grada Hašefa u provinciji Al-Javf. Grad se nalazi 140 kilometara od Sane, glavnog grada Jemena. Druge pojedinosti nisu objavljene.

Operaciju je izvršila američka elitna antiteroristička jedinica marinaca koja je 2. maja ubila i vođu Al Kaide Osamu bin Ladena u Pakistanu. Jedinica već godinama sarađuje s antiterorističkim snagama Jemena u borbi protiv Al-Kaide.
Anvar al-Avlaki: Važan aktivista Al-Kaide (Foto: Beta - 09.10.2008.)
Anvar al-Avlaki (أنور العولقي‎), musliman sunita po opredeljenju, je najznačajniji ubijeni vođa Al Kaide. Rođen 1971. u američkoj državi Nju Meksiko, Al-Avlaki je najviše poznat po regrutovanju članova Al-Kaide i pozivanju na sveti rat preko Interneta.

Veruje se da Al-Avlaki nije bio ključni vođa u terorističkim operacijama, kolilko je bio opasan zbog savršenog poznavanja engleskog jezika, koje mu je omogućavalo da regrutuje islamske ekstremiste rođene u inostranstvu za akcije u SAD.

Jemen, najsiromašnija arapska država, postao je utočište stotinama islamističkih ekstremista. Tokom proteklih nekoliko meseci, oni su zauzeli nekoliko gradova na jugu zemlje. Američka vlada smatra da postoji opasnost da ekstremisti iskoriste političku nestabilnost
Jemena da bi dodatno ojačali svoj položaj.

Obama: Pozdravljam likvidaciju

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je likvidaciju ekstremiste američkog porekla Anvara al-Avlakija u Jemenu kao "još jedan značajan kamen temeljac" u naporima da se porazi Al Kaida, dok je Bela kuća pozvala jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha da odmah otpočne "prenos vlasti".

"Smrt Avlakija predstavlja veliki udarac najaktivnijem operativnom ogranku Al Kaide", rekao je Obama u Fort Majeru u državi Virdžinija, na ceremoniji polaganja zakletve novog načelnika Združenog generalštaba, preneo je Rojters.

"Ovo je dodatan dokaz da Al Kaida i njeni saveznici nemaju bezbedno utočište nigde u svetu", kazao je Obama
Američki predsednik je, međutim, priznao da Al Kaida na arapskom poluostrvu i dalje predstavlja opasnost, iako je sama organizacija oslabljena i najavio nastavak odlučne borbe.

Obama je pohvalio rad američkih obaveštajnih službi, kao i "napore Jemena i njihovih bezbednosnih snaga" u likvidaciji Avlakija.
Bela kuća je danas pozvala jemenskog predsednika da odmah započne "prenos vlasti" i da se njen stav nije promenio zbog ubistva Avlakija.

Portparol Bele kuće Džej Karni je rekao da je saradnja sa jemenskom vladom bila važna u ubistvu Avlakija, ali da to treba odvojiti od stava SAD da Saleh mora odmah da počne tranziciju ka demokratskom društvu.

"Pozivamo njega i njegovu vladu da prestanu sa bilo kakvim nasilnim akcijama protiv jemenskog naroda", kazao je Karni novinarima, misleći na obračun Salehove vlade sa učesnicima prodemokratskih protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: