Bajatović: UN da istraže incident

Srbija će tražiti od UN da istraže najnovije incidente na Jarinju, kaže predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost Dušan Bajatović.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.09.2011.

19:58

Default images

Bajatović je rekao da "bezbednosne strukture Srbije nisu prisutne na Kosovu i Metohiji, ali da prate šta se tamo radi".

"Njihove procene nisu svetle u vezi sa tim šta se može dešavati. Neće nam biti lako da obezbedimo da Kosovo bude deo Republike Srbije ili da barem sprečimo sve ono što nameravaju albanski separatisti", rekao je Bajatović.

On je rekao da je na današnjoj sednici odbora, kojoj su prisustvovali ministri odbrane i unutrašnjih poslova i šefovi vojnih i civilnih bezbednosnih službi, kao i načelnik generalštaba Vojske Srbije, razmotrena situacija u južnoj srpskoj pokrajini i da su članovi odbora obavešteni o mogućim potezima Prištine narednih dana.

"Procene nisu svetle, situacija je teška i neće biti lako da se ispune ciljevi da Kosovo bude deo Srbije ili da se spreče namere albanske strane", kaže Bajatović. Upitan kakve su procene bezbednosnih službi Srbije, Bajatović je rekao da o tome ne može da govori i da je zbog toga sednica bila zatvorena za javnost.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić, koji je kao član odbora prisustvo sednici, rekao je novinarima da je na osnovu onoga što je čuo zaključio da Vlada Srbije neće menjati svoju politiku prema Kosovu i Metohiji.

Samardžić je ponovio da je ta politika pogrešna i kritikovao Vladu što nije reagovala, kako je rekao, na kršenje rezolucije UN 1244, za koje je odgovoran Kfor.

"Ne vidim neku tako da kažem, veliku ili odlučujuću pomoć koju bi vlada mogla da pruži ljudima na barikadama, a ono što je izvesno je da su oni 100 procentno rešeni da brane i svoje domove i sebe kao građane Srbije ostajući i opstajući na tim barikadama", rekao je Samardžić.

Sednica odbora je počela nešto posle 16 časova. Sednicu su napustili poslanici Srpske radikalne stranke nezadovoljni time što je ta sednica bila zatvorena za javnost i što sednici nije prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić.

Sednici su prisustvovali ministri odbrane i unutrašnjih poslova Dragan Šutanovac i Ivica Dačić, direktor Bezbednosno-informativne agencija (BIA) Saša Vukadinović, kao i načelnik generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: