Koje su slabosti Kosova po EK

Sloboda izražavanja, organizovani kriminal i korupcija, glavne su brige EU kada je u pitanju Kosovo, navodi se u nacrtu izveštaja Evropske komisije o Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

11:11

Default images

Taj izveštaj bi trebalo da bude usvojen sledećeg meseca.

Prištinski list "Koha ditore" navodi da je imao uvid u nacrt dokumenta, koji će biti razmatran na još tri sastanka EK, ali da sadržaj ne bi trebalo da bude radikalno izmenjen.

U izveštaju se jasno ukazuje na to da je u nekim oblastima postignut napredak, ali u njemu ima zabrinjavajućih tačaka o kritičnom stanju u oblastima kao što su vladavina zakona, organizovani kriminal, korupcija, javni tenderi i kao najviše zabrinjavajuća tačka, sloboda izražavanja.

"U periodu vanrednih parlamentarnih izbora i odugovlačenja izbora za predsednika Kosova od strane Skupštine, postignut je slab napredak što se tiče plana reformi na Kosovu. Izbore su pratili ozbiljni nedostaci kojima se definitivno treba pozabaviti. Ustavni sud je igrao važnu ulogu i na taj način pokazao kako treba da se sprovodi odgovornost’’, navodi se, između ostalog, u ovogodišnjem izveštaju o napretku, koji će biti usvojen i biti objavljen 12. oktobra u Briselu.

Istog dana EK će objaviti izveštaj koji se odnosi na sve kandidate obuhvaćene paketom proširenja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: