Zemun: Odmotava se klupko o nesreći

Nakon jučerašnje tragedije u kojoj su četvorica radnika poginula u Zemunu, trojici rukovodilaca preduzeća "Grading SS" određeno je policijsko zadržavanje.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

19:11

Default images

Oni nisu zaštitili ljudske živote na gradilištu.

Zbog te tragedije ponedeljak 3. oktobar proglašen je Danom žalosti u Beogradu.

Građevinski radnik B.O., koji je povređen kada se juče u Zemunu obrušilo brdo, nalazi se van životne opasnosti. On ima teške povrede kičme i grudnog koša i njegovo stanje se redovno prati, rečeno je za B92 u Urgentnom centru, gde napominju da dalje aktivnosti lekara zavise od njegovog stanja i brzine oporavka. Kako ne bi došlo do novih incidenata, okolne kuće su u međuvremenu evakuisane, kažu u sektoru za vanredne situacije srpskog MUP-a.

"Ono tle je poprilično trusno, klizište je aktivno, svakako da postoji velika opasnost iz tih razloga je to mesto obezbeđeno od strane patrole policijske uprave za grad Beograd, kako dole na licu mesta tako i u okruženju oko obdaništa koje je na najaktivnijem mestu klizišta", kaže Boban Stevanović, sektor za vandredne situacije MUP-a Srbije.

Gradilište je zatvoreno, inspekcije proveravaju stanje na terenu i dokumentaciju preduzeća Grading SS. Građani koji žive u kućama neposredno uz mesto tragedije strahuju od novih odrona zemlje, ali u policiji kažu da oni koji nisu evakuisani nemaju razloga za strah.

Narednih dana trebalo bi da bude jasnije ko je kriv za nesreću i da li su se u preduzeću Grading SS pridržavali svih propisa.

"Određeno je policijsko zadržavanje trojici ljudi za koje se sumnja da su učinili delo izazivanja opšte opasnosti i nisu preduzeli sve da se radovi izvode na način kada nece biti ugroženi zivoti", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Za sada je sigurno da nadležni nisu imali pojma šta se na gradilištu tačno radi, jer su prijavljeni samo radovi na sanaciji terena, a ne klizišta.

"Rađeni su ozbiljni građevinski radovi, sanacija klizišta je kompleksna i mogućnost povređivanja radnika i ovog što se juče desilo su vrlo izvesna. Prema samom elaboratu koji smo imali radilo se na sanaciji zemljišta, ali bez pominjanja sanacije klizišta i svih ovih visokorizičnih radova", kaže Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad.

Iz Inženjerske komore Srbije najavljuju da će i njihov Sud časti ispitati odgovornost članova te komore koji su učestvovali u radovima u dvorištu dečjeg vrtića „Flora“ u Zemunu. Sindikat građevinskih radnika zatražio je najoštrije mere prema preduzeću Grading SS i njegovom direktoru Stevanu Stevanoviću.

"Prvi korak mora da bude zabrana rada ovom preduzeću i hitrno da se zabrane sva preduzeća koja nisu prijavila gradilišta, koja su prepisivački uradila određena dokumenta vezano za procenu rizika radnih mesta u građevinarstvu, to će biti poruka drugima koji treba da budu društveno i socijalno odgovorni", rekao je Duško Vuković, sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Zbog pogibije četvorice građevinskih radnika, ponedeljak 3. oktobar proglašen je danom žalosti u Beogradu, a opština Zemun u kojoj se tragedija dogodila dodeliće po 1000 evra porodicama nastradalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: