Pada podrška priključenju EU

Beograd -- Raspoloženje među građanima Srbije za ulazak u EU palo ispod 50 odsto. Đelić: Očekuje se dalji pad.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Podrška građana za ulazak u EU strmoglavo je pala od izbijanja krize na severu Kosova i dostigla je najniži nivo od demokratskih promena, pišu "Novosti".

Poslednja istraživanja, rađena početkom septembra, pokazuju da sada samo 46 odsto ispitanika podržava evropski put. U junu, kada je Kancelarija za evropske integracija uradila prethodnu anketu, bilo ih je 53 odsto.

Vicepremijer Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je podrška znatno opala tokom leta i da se može očekivati da se pad nastavi.

"Približavamo se tački kada ćemo imati isti broj građana koji podržavaju ulazak u EU i onih koji se tome protive. Posebno upada u oči da je sada više od dve trećine pobornika naprednjaka, radikala i DSS protiv članstva“, kaže Đelić.

Procenat građana koji smatraju da nam nije potrebna članska karta za Brisel sada je 37 odsto. Srpski zvaničnici se nadaju da će se zbog ovog i u Briselu upaliti alarm, jer nije dobro ni za nas ni za Evropu da se poništi sav napredak koji je postignut u prethodnoj deceniji.

„Evropa, serijom poteza koje vuče na Kosovu od jula, kao da želi da izazove evroskepticizam u Srbiji. Najveća greška bila je pauza u dijalogu između Beograda i Prištine, a do koje je došlo jer je posrednik EU u pregovorima Robert Kuper žurio na godišnji odmor. To je Priština iskoristila da zaoštri situaciju na severu, kaže Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta MSP.

Evropska unija

strana 1 od 436 idi na stranu