EK zbog Kosova još razmišlja

EK još radi na mišljenju o spremnosti Srbije za kandidaturu za prijem u EU, u kojem će stajati da je "obavljen ogroman posao", ali da ostaje kriza na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

07:16

Default images

Tako se još ne zna da li bi, uz mišljenje o kandidaturi, mogao biti preporučen i datum za početak pregovora o prijemu Srbije, rekli su izvori Evropske unije u Briselu, koji nisu želeli da im se pominje ime.

Priznavanje nezavisnosti Kosova nije zvaničan uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju, zato što ni pet članica EU ne priznaju Kosovo, ali među uslovima za dobijanje statusa kandidata i za početak pregovora jesu "sređivanje odnosa" Srbije sa Kosovom i "dobra regionalna i susedska saradnja", kažu izvori u EU.

Đelić: Varate se ako nas ucenjujete

S druge strane, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da se varaju svi koji misle da će nas uceniti da odustanemo od nacionalnih interesa zbog EU i dodaje da bi Evropska komisija trebalo zemljama EU 12. oktobra da preporuči davanje stausa kandidata. Ipak, nastavlja on, datum pregovora o članstvu u EU ne treba očekivati.

"Ako se bude držala kopenhaških kriterijuma, nema sumnje da EK treba da preporuči status. Ako to ne uradi, to će pokazati da je evropski put izgubio dobar deo sopstvenog integriteta", rekao je Đelić u intervjuu "Novostima".

Uz opasku da ništa ne isključuje pod ovim okolnostima, Đelić je istakao da je Srbija zaslužila status kandidata po svim kriterijuma i da su sada na potezu EK, pa zemlje članice EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: