"Makedonski popis može, srpski ne"

Glavni muftija Muamer Zukorlić pozvao je Bošnjake u Makedoniji da izađu na popis i da se izjasne da govore bosanskim jezikom i da im je vera islam.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2011.

23:49

Default images

Zukorlić je Bošnjake u Srbiji pozvao na bojkot popisa.

Popis stanovništva i imovine u Srbiji i Makedoniji počinje sutra i traje do 15. oktobra.

U pisanom pozivu, koji su potpisali reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, predsednik Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) Ferid Muhić i akademik BANU Muhamed Filipović, istorijska je, ako ne i, kako se navodi, "poslednja prilika da se na civilizovan način i u ambijentu slobodnog izjašnjava ispravi višedecenijska nepravda jezičkog i nacionalnog identiteta".

Sandžački mešihat, kojim rukovodi Zukorlić, organizaciono i duhovno pripada Islamskoj zajednici u BiH, a reis Cerić je za sledbenike te verske zajednice jedini priznati vrhovni poglavar.

U pozivu na bojkot popisa u Srbiji, Zukorlić je svojim sunarodnicima poručio da se u Srbii još nisu stekli uslovi za to jer su popisni listići štampani na srpskom jeziku i ćirilicom i zato što, kako tvrdi, vlast u Srbiji želi da umanji značaj Bošnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: