"Gaženje Ustava, kukavičluk vlasti"

LSV: Zabrana Prajda je suspenzija Ustava. LDP: Kukavičluk vlasti, država predala vlast rulji. SDU: Vlada pokazala da je slabija od klerofašista.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.09.2011.

15:58

Default images

Čedomir Jovanović je danas ranije naveo da bi zabranjivanje Prajda bio pogrešan potez, koji bi pokazao politički kukavičluk vlasti.

LSV. navodi da niko nema prava na nasilje. "Država nema prava da se pred nasiljem povlači. Građani koji ispunjavaju obaveze prema državi i nikoga ne napadaju, imaju pravo na okupljanje i takav skup treba da se održi", navela je ta stranka.

U saopštenju se dodaje da država ima svoje instrumente, policiju i vojsku, kojima mora da se posluži da bi zaštitila ustavni poredak i bezbednost svih njenih građana.

Ta stranka je navela da ukoliko postoje saznanja da bi u nedelju mogao da se ponovi scenario od prošle godine, kada je rušen Beograd ili da se čak izazovu neki požari, onda je posredi "udruživanje radi zločinačkog poduhvata", odnosno organizovani kriminal.

"I tako se prema onima koji to pripremaju treba i odnositi", poručio je LSV i dodao da Ustav Srbije, "pored svih svojih manjkavosti", mora da se poštuje, jer je najviši akt zemlje.

"Ustavom je zagarantovano slobodno okupljanje građana, kao i sloboda mišljenja i izražavanja, a zabranjeno svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti", podseća se u saopštenju.

"Država simbolično predala vlast rulji"

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas, pre ozvaničenja informacije da su svi skupovi zabranjeni, da bi eventualno zabranjivanje Parade ponosa bio pogrešan potez i da bi pokazao slabost i politički kukavičluk vlasti.

Jovanović je novinarima pre početka konferencije mladih liberala jugoistočne Evrope u Beogradu rekao da bi to poslalo jasnu poruku da policija nije u stanju da obezbedi život u skladu sa zakonima u ovoj državi.

On je rekao da je bila dužnost predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se u nedelju pojave na Paradi ponosa ne zato da bi demonstrirali bliskost sa LGBT populacijom, već da bi simbolično pokazali da je država sposobna da garantuje život u skladu sa zakonima, a ne u skladu sa voljom rulje.

Jovanović je dodao da će država ukoliko zabrani Paradu ponosa simbolično predati vlast, kako se izrazio, rulji koja se protivi održavanju te manifestacije.

Prema njegovim rečima, takve najave u LDP-u izazivaju prezir i brigu jer svim tim pričama samo žele da se prikriju problemi koji postoje, jednog dana vlast se krije iza barikada i nesrećnih Srba koje su tamo izveli da se ne bi postavilo pitanje odgovornosti za jednu propalu politiku ili iza navodne brige za javni red i mir koji će biti ugroženi ukoliko dođe do održavanja Parade ponosa.

"Ne možemo da živimo u skladu sa zakonima za koje smo glasali, a da se naše vlasti povlače pred siledžijama. Bez obzira da li će se Parada održati ili ne, to neće sakriti istinu da su vlasti nesposobne da rešavaju probleme", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je ocenio da je to pitanje najmanje stvar policije i da se u najavi da bi policija mogla da zabrani taj skup ogleda posledica a ne uzrok čitavog problema.

"Vlast dokazala da je slabija od klero-fašističkih grupa"

Socijaldemokratska unija smatra da je odlukom da se zabrani Parada ponosa, država pokazala nesposobnost da zaštiti osnovna ljudska prava i slobode.

"Država koja ne može da garantuje bezbednost svim svojim građanima, dovodi u pitanje svoj legitimitet. Vlast u Srbiji je danas dokazala da je slabija od klero-fašističkih grupa i huligana, koji nasiljem žele da ukinu Ustavom zagarantovana prava i slobode, jer se povukla pred njihovim pretnjama", navodi se.

"Vlada, predsednik Srbije i uopšte vladajuća koalicija su, u prethodnom periodu, ćutanjem i pozivanjem na odlaganje Parade ponosa stavili do znanja da ih zaštita ljudskih prava ne interesuje. Konstantno je korišćen argument da se još uvek nisu stekli uslovi i da sada nije trenutak za održavanje Parade ponosa u Beogradu. Vlast treba da stvara te uslove, a ne da čeka da se oni stvore sami od sebe", navodi ta stranka.

SDU na kraju poručuje da ukoliko "oni koji su na vlasti u Srbiji nisu dovoljno sposobni, hrabri i odlučni da rade svoj posao i stvaraju uslove za demokratsku i civilizovanu državu, onda najodgovorniji među njima treba da to priznaju i podnesu ostavke".

"Svi treba da budemo zabrinuti zbog zabrane"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je da zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbednosnog rizika, najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji, kao i da svi treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja.

"Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom", ocenila je Nevena Petrušić u izjavi za javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: