SB UN opet bez zajedničkog stava

Njujork -- Hitne zatvorene konsultacije u Savetu bezbednosti UN o situaciji na severu Kosova posle incidenata kod Jarinja završene bez zajedničkog stava, rečeno Tanjugu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Detalji sa ovih konsultacija, međutim, još nisu poznati javnosti.

U konsultacijama iza zatvorenih vrata, koje je zatražila Rusija, ponovila se ranija situacija, da su zapadne zemlje iskazale stav da se problemi na severu Kosova mogu rešiti jedino dijalogom, uz posredovanje Evropske unije, navode isti izvori.

Zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti smatraju da je situacija na severu Kosova pod kontrolom, a da Kfor i Euleks deluju u skladu sa mandatom koji su im poverile UN, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima.

Većina članica Saveta bezbednosti UN je pokazala da shvata ozbiljnost situacije u srpskoj pokrajini, dodali su isti diplomatski izvori.

Podsetimo, konsultacije su sazvane na zahtev Rusije, koja je u utorak izrazila zabrinutost zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora, pozivajući istovremeno Kfor i Euleks da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti.

Konsulatacije su održane dan pošto je na administrativnom prelazu Jarinje došlo do sukoba Srba i pripadnika Kfora, u kojem je povredjeno 11 osoba - sedmorica Srba i četvorica vojnika Kfora.

SAD su osudile "napad Srba na pripadnike Kfora" i pozvale sve strane da zadrže mir, a Beograd i Prištinu da nastave dijalog.

U Njujorku je dan pre održavanja tih konsultacija, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić o situaciji na KiM razgovarao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Kako saznaje agencija Beta u diplomatskim izvorima, ruskoj strani je na tom sastanku dostavljen kompletan materijal sa informacijama o situaciji na severu Kosova, uključujući i korišćenje bojeve municije na prelazu Jarinje, koji će Rusija predočiti učesnicima večerašnjih zatvorenih konsultacija u sedištu UN.

Lavrov i Jeremić razgovarali su juče, na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, a kako je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, posebna pažnja posvećena je Kosovu.

Ruski ministar ponovo je naglasio potrebu da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu striktno poštuju rezoluciju 1244 SB UN i da odbace akcije koje vode daljoj destabilizaciji situacije, navodi se u saopštenju.

"Posebno smo uznemireni zbog nasilja snaga Kfora nad srpskim stanovništvom, posebno zbog informacije o otvaranju vatre na ambulantna kola koja su prevozila ranjene Srbe", navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je za B92 rekao da ne treba očekivati da će SB UN stati na bilo čiju stranu. Ono što bi trebalo da uradi jeste, da pozove na mirno rešavanje problema i nenapadanje, te da on, lično, više od toga ne očekuje.

U jučerašnjim incidentima na prelazu Jarinje na severu Kosova povređeno je sedam Srba i četiri pripadnika Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu