"Zogaj" utiče na procese u Beogradu

Posle smrti Agima Zogaja, ključnog zaštićenog svedoka na suđenju Fatmiru Ljimaju u Prištini, trpeće sudski procesi u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

20:39

Default images

Jedan od svedoka u procesu za zločine protiv Srba na Kosovu je odustao od svedočenja iz straha za sopstvenu bezbednost.

Nekada jedan od vođa OVK, danas potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik Skupštine Kosova - Fatmir Ljimaj – ipak će morati da se suoči sa optužbama Agima Zogaja. Prištinski mediji pišu da je ključni svedok tužilaštva za slučaj "Klečka" dao izjavu i dokaze i da oni mogu biti iskorišćeni na sudu. Međutim zbog ovoga će trpeti procesi u Srbiji.

"Nama se jedan svedok upravo tokom jutra javio iz jedne strane zemlje i trebao je da bude svedok u veoma važnom predmetu isto, za zločin protiv srpskih civila na Kosovu od određenih lica, ne bih sada mogao o tom predmetu ništa više da kažem, i rekao je da neće svedočiti kao što je prethodno bilo dogovoreno", rekao je Bruno Vekarić, PR Tužilaštva za ratne zločine.

Ovo nije prvi slučaj da svedoci iznenada umiru, odustaju od svedočenja, menjaju ili ublažavaju svoje iskaze, a najpoznatiji je slučaj Šefćeta Kabašija u Hagu, koji je zbog nepoštovanja suda kažnjen. On je prvo detaljno opisivao događaje iz logora OVK u selu Jablanica kod Dečana, gde je 1998. bio stražar, da bi kasnije iz straha odbio da govori o tome. Međutim, jedan od najdrastičnijih primera je likvidacija 42 svedoka u predmetu "Dukađini".

"Kako mislimo da istražimo pojave kao što je trgovina organima, kako mislimo da istražimo razne fenomene nestanka lica s kim, ukoliko ključni akteri u ključnim procesima ne budu dovoljno zaštićeni?", pita se Vekarić.

U Vladi Srbije kažu da suđenja za ratne zločine protiv kosovskih Albanaca pokazuju da na Kosovu važe zakoni ćutanja i krvne osvete.

"To govori da ne samo da u pokrajini privremene kosovske vlasti to ne mogu da drže pod kontrolom, već ni međunarodne misije ne mogu da drže kosovsko društvo pod kontrolom, u kome očigledno važe zakoni Koza nostre", navodi Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Iz Vlade Srbije poručuju da je potrebno napraviti efikasniji sistem zaštite svedoka, kako bi svi zločinci bili izvedeni pred lice pravde, ali i apeluju na međunaordnu zajednicu da ozbiljnije istraži i procesuira ratne zločine, kako ne bi bili zaboravljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: