"Srbija ispunila sve zahteve EU"

Srbija je ispunila sve zahteve koji su joj postavljeni na putu ka EU i zaista ne može više od toga, kaže predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.09.2011.

16:23

Default images

Sada je na Uniji da odluči da li će Srbija biti punopravni član te evropske porodice naroda, dodaje predsednica Skupštine.

"Ispunili smo sve što se ticalo saradnje sa Haškim tribunalom, pomirenja u regionu, na planu napredovanja zaštite ljudskih prava...., vrlo iskreno učestvujemo u dijalogu Beograd - Priština u kome bitnu funkciju ima i međunarodni faktor. Mi zaista ne možemo više od toga. Sada Evropska unija treba da kaže svoju odluku, mi na to više ne možemo da utičemo", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je uverena da će svi međunarodni faktori imati na umu napredak koji je Srbija ostvarila u demokratizaciji, u sopstvenoj organizaciji, u koracima koje je činila na svim poljima, od zaštite ljudskih prava, preko uticaja u regionu kako bi se došlo do pomirenja.

"Setimo se samo naše rezolucije o Srebrenici i nekih poteza koje smo imali snage da donesemo, a koje drugi parlamenti nisu učinili, pogledajmo koliko je usvojeno složenih zakona kroz koje su višedecenijske nepravde ispravljene, uključujući Zakon o restituciji i Zakon o javnoj svojini. Ako bismo sabrali sve što smo uradili, ne bi trebalo da bude nikakve dileme da li ćemo biti kandidati", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ukazujući da državna politika nema alternativu kada je reč o Kosovu i Metohiji, predsednica parlamenta je istakla da je dijalog Beograda i Prištine jedini način za rešenje tog problema i šansa za obe strane.
Međutim, upozorila je, postavlja se pitanje iskrenosti druge strane, od čega će, kako smatra, zavisiti i rezultat dijaloga.

"Naš cilj je da rešimo probleme ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, bez obzira da li se radi o albanskom, srpskom, nealbanskom ili nesrpskom stanovništvu, da rešimo kvalitet života i da ga podignemo na viši nivo. To je smisao dijaloga, a sve druge teme treba postepeno rešavati, jer sazrevanje učesnika u dijalogu, njihovih tema, zapravo treba da prati sazrevanje rešavanja situacije na Kosovu", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Prema njenim rečima, i stav Socijalističke partije Srbije, čija je potpredsednica, jeste da treba koristiti sve političke metode, metode dijaloga, sve demokratske principe i metode, kako bi se druga strana u pregovorima ubedila u jednu od bitnih činjenica - jedine institucije na severu Kosova, koje su legalno formirane, jesu institucije Srbije.

"To je jedan od načina od koga mi moramo poći. Naravno da nema pitanja o kome se ne može razgovarati i naravno da je vreme dobar saveznik, jer još uvek ima dosta ostrašćenih, pa i političkih stranaka, koji bi da politizuju pitanje Kosova i Metohije. Za to, zaista, nije vreme", naglasila je Đukić Dejanovićeva.

Ona je ukazala na realnost da je međunarodni faktor umešao svoj uticaj, bez koga se ne može rešiti taj problem.

"Dakle, uvažavajući tu realnost na terenu, mi moramo ponovo u dijalog. I međunarodnu zajednicu i sami sebe upozoravamo na to da je potrebno vreme zbog toga što su mnoge rane vezane za taj deo naše južne pokrajine još uvek sveže. Zbog toga je potrebno da neki racionalni momenti postepeno ulaze u taj dijalog kao argumentacija", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je podvukla da od EU zavisi da li će to uticati na približavanje Srbije Uniji i brzina kojom će zemlja ići tim evropskim putem.

Prema rečima predsednice srpskog parlamenta, nikoga pitanje Kosova i Metohije ne može boleti više od Srbije i zato ona i ima motiv da ga rešava.

Ali rešavanje tog pitanja, koje bi bilo brzopleto i sa tendencijom da jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve - nije rešenje, podvukla je Đukić Dejanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: