Kosovo: Pucnji, suzavac i šok bombe

Incident na Jarinju - Kfor koristio gumene metke, suzavac i šok bombe, povređeno 7 Srba i 4 vojnika Kfora. Kfor: Pucano u samoodbrani. Pratite www.b92.net

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Američki vojnici Kfora uklonili u utorak ujutro barikade na alternativnom putu kod Jarinja. Najozbiljni incidenti su se desili oko 13 časova kada su lokalni Srbi kamenicama gađali Kfor, koji je zatim uzvratio bacanjem suzavca. Najmanje sedam Srba je zadobilo povrede od gumenih metaka.

22.30 - Kfor i Euleks saopštili da je najnovije nasilje na severu Kosova posledica provokacija srpskih ekstremista, kao i da vojnici nisu koristili "smrtonosno oružje".

Upitan za izveštaj lekara da je Kfor koristio vatreno oružje i po čijem nalogu je to učinio, portparol Kfora Ralf Adamec nije želeo da govori o detaljima.

21.55 - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitorivici Milan Jakovljević rekao je su ranjeni Srbi koji su zbrinuti u tom centru stabilno.

"Pacijenti su stabilno. Samo je jedan od sedmoro pacijenata vitalno ugrožen", rekao je Jakovljević.

21.02 - Šef Euleksa Gzavije de Marnjak osudio je "napade Srba" i dodao da pored mirnih "postoje i druge metode da se sprovede zakon i uspostavi red".

"Barikade su prepreka slobodi kretanja. Mi pokušavamo da primenimo mirne metode, ali ako to ne bude dovoljno postoje i drugi načini da se uspostavi red i zakon", rekao je Marnjak.

On je osudio "nasilje Srba" i istakao da "situacija ne može ostati ovakva kakva jeste,"

19.25 - Situacija na severu Kosova kod administrativnog prelaza Jarinje prema centralnoj Srbiji, mirna je, izjavio je večeras srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je stigao na Kosovo.

"Trenutno je mirno. Kfor je u svojoj bazi, a tridesetak Srba je i dalje na barikadi", rekao je Bogdanović.

On je kazao da su ranjeni Srbi operisani i da su, prema njegovim dosadašnjim saznanjima, van životne opasnosti.

18.30 Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao na obustavljanje akcija koje destabilizuju situaciju na Kosovu. Istovremeno, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je rekao da pokušaji "balvanizacije" severa Kosova ne vode nikuda osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uslova u kojima živi srpska zajednica na Kosovu.

17.51 - Portparol Euleksa Nikolas Hoton izjavio je da pripadnici te misije nisu učestvovali u danšnjem incidentu na punktu kod Jarinja
"Euleks ima svoje službenike na ovom prelazu, ali oni nisu bili uključeni u incident”, kazao je Hoton Radiju "Slobodna Evropa", redakciji na albanskom jeziku. Hoton je pozvao na uzdržanost od nasilja.

17.50 - Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je jedno vozilo te misije kamenovano u severnom delu Kosovske Mitrovice.

17.00 - EU osudila nasilje protiv međunarodne zajednice na severu Kosova. Birsel apeluje na uzdržanost i odgovorno ponašanje. Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić kaže da u da EU pruža punu podršku Euleksu i Kforu u naporima koje čine da smire situaciju.

Ona je navela i da EU u potpunosti podržava uklanjanje barikada, uz ogradu da se “situacija na terenu još uvek razvija, a mi prikupljamo i proveravamo informacije.”

Diplomatski izvori u Briselu su oštro demantovali optužbe šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da su KFOR i Euleks prekoračili mandat koristeći silu za uklanjanje barikada. U Briselu bi oko 18 časova trebalo da počne nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

16.43 - Portparol Kfora Kaj Gudenoge potvrdio je da su vojnici Kfora pucali na Srbe okupljene na prelazu Jarinje. Gudenoge je za agenciju AP kazao da može da potvrdi da je ranjen jedan Srbin, ali da ne zna kako su povređeni ostali.

Srbi tvrde da je u sukobu sa vojnicima ranjeno sedam ljudi i da su oni povređeni bojevom municijom.

16.35 - Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je današnji sukob Srba i Kfora kod Jarinja "velika stramota" za međunarodnu zajednicu i da će Srbija zatražiti "hitno preciziranje" pozicija međunarodnih misija na Kosovu.

16.30 - Kfor je proširio svoju bazu iznad administrativnog prelaza Jarinje, a po podne je sa četiri helikoptera stiglo i pojačanje u ljudstvu.
Kfor je buldožerima proširio svoju bazu, izravnao teren i napravio nasipe, a sve to je zaokruženo bodljikavom žicom. Pojačanje koje je pristiglo u četiri helikoptera raspoređeno je po ivicama baze, na nasipima. Veliki broj vojnika Kfora je u punoj borbenoj opremi, a raspoređeni su širom baze.

16.20 - Predsednik Srbije Boris Tadić veoma je zabrinut zbog sukoba i pogoršanja bezbednosne situacije na severu Kosova. On je pozvao kosovske Srbe na preko potrebnu uzdržanost i mir. Kforu poručuje da je tu da brani "goloruke građane, a ne da se sa njima sukobljava".

16.04 - Dvoje povređenih podvrgnuti su operativnim zahvatima, a još jedan će biti operisan. Lekari su novinarima pokazali snimke na kojima se vidi prisustvo bojeve municije, odnosno metaka u telima povređenih.

16.03 - Reporter B92 javlja da se iznad Jarinja može čuti nadletanje helikoptera, te da se veruje da se na taj način ojačavaju trupe Euleksa.

15.45 - Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić kritikovao je Kfor zbog ranjavanja Srba na blokadi kod prelaza Jarinje. Incidente na Kosovu osudile su gotovo sve stranke u Srbiji. SRS traži hitnu sednicu Skuptšine Srbije, SNS osuđuje brutalne napade vojnika Kfora na nenaoružane Srbe, dok LDP traži hitnu promenu državne politike i prestanak konfrontiranja Kforom i Eulexom.

15.29 - U incidentima kod Jarinja povređena su i četiri vojnika Kfora, izjavio je agenciji Frans pres portparol Kfora Kaj Gudenoge. "Od bombe kućne izrade ranjena su četiri vojnika Kfora, od kojih jedan teško. On je evakuisan helikopterom", precizirao je agenciji Frans pres Gudenoge.

15.09 - Vojnici Kfora u punoj borbenoj opremi sa uperenim puškama u pravcu okupljenih građana obezbeđuju bodljikavu žicu koju su postavili jutros na administrativnom prelazu Jarinje.

14.50 - Oliver Ivanović je rekao da je za "svaku osudu" akcija Kfora čiji su vojnici pucali na Srbe na blokadama kod prelaza Jarinje. Ivanović je oko 14.30 obišao Srbe koji su i dalje okupljeni u blizini bodljikave žice koju je razvukao Kfor.

14.48 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović otputovao je danas po podne, zbog novonastale situacije, na sever Kosova.

14.30 - Komanda Kfora u izjavi Tanjugu tvrdi da su u okršaju sa građanima na administrativnom prelazu Jarinje vojnici Kfora koristili samo gumene metke.

14.26 - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je da je do 14 sati u tu zdravstvenu ustanovu primljeno sedam osoba koje su povređene ranije danas na Jarinju.

Prema njegovim rečima, šest osoba se nalazi na prijemnom hirurškom odeljenju, sa ustrelnim i prostrelnim povredama od bojeve municije i jedna osoba primljena je na očno odeljenje zbog suzavca. Za sada niko nije životno ugrožen, naglasio je Jakovljević.

Jakovljević je rekao da je pucano i na njihovo sanitetsko vozilo i srećom, naglasio je, izbegnuta je tragedija i ekipa koja je ukazivala pomoć nije povređena.

14.19 - Nekoliko stotina Srba vratilo se blizu prelaza Jarinje. Neki od njih udaljeni su samo pedesetak metara od bodljikave žice koju je razvukao Kfor. Na prelazu je sada mirno.

14.15 - U Kforu je za agenciju Beta rečeno da nema povređenih vojnika koje su Srbi gađali kamenjem, kao i da osoba koja je pucala iz vatrenog oružja ne može biti identifikovana.

14.08 - Zamenik portparola Kfora Kai Gudenoge izjavio je da su vojnici Kfora bili primorani da "u samoodbrani" ispale gumene metke na Srbe okupljene na putu kod administrativnog prelaza Jarinje.

"Srbi su gađali kamenicama nemačke vojnike. Jedan vojnik je pogođen i vojnici su morali da ispale gumene metke u samoodbrani", rekao je predstavnik Kfora agenciji Frans pres u Prištini.

On je ocenio da je situacija sada "apsolutno mirna, ali se može u svakom trenutku promeniti".

14.00 - Ministar Goran Bogdanović je izjavio da je Kfor pucao na Srbe koji su se okupili da bi sprečili zatvaranje alternativnog prelaza koji je vodio prema centralnoj Srbiji i da su četiri osobe teže povređene, a desetak je lakše povređeno gumenim mecima.

"Apsolutno je neprihvatljivo da Kfor puca na nenaoružane ljude", rekao je Bogdanović. On kaže da podaci o povređenima nisu konačni kao i da je ono što se dogodilo kod Jarinja moglo da se izbegne, da je Kfor prihvatio poziv predstavnika Srba na razgovor. On je apelovao na Srbe da se uzdrže od daljih provokacija i daljih sukoba.

Kfor pucao na nenaoružane ljude

Medicinski tehničar Mladen Kostić kaže da je Kfor na Jarinju pucao u nenaoružane ljude i medicinsku ekipu koja je ukazivala pomoć povređenima.

Kostić je, nakon što je u mitrovački Zdravstveni centar došao u sanitetskom vozilu sa jednim od ukupno sedam povređenih Srba, objasnio da je Kfor pucao u masu, u nenaoružane ljude koji su nosili jednog povređenog i u medicinske radnike koji su bili u belim mantilima.

“Prvo su bacali suzavce i šok bombe, a zatim je usledila rafalna paljba iz njihovog streljačkog naoružanja”, rekao je on.

"Jedan od povređenih imao je prostrelnu ranu u predelu stomaka i otvoreni prelom potkolenice. Momci koji su bili tu krenuli su da ga nose ka sanitetu, jer smo mi bili oko 50 metara udaljeni", kaže Kostić.

On je opisao da je u trenutku kada je medicinska ekipa sa nosilima krenula ka povređenima, metkom u vilicu pogođen dečko koji je nosio jednu povređenu osobu.

"Obojica su pali pored, stavili smo ih u sanitet i došli ovde", rekao je Kostić novinarima ispred zgrade Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

13.56 - U Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici dovezeno je šest građana koji su povređeni kada su pripadnici Kfora pucali gumenim mecima na okupljene kod prelaza Jarinje. U toku je njihovo zbrinjavanje i zasad nije poznato o kakvim povredama se radi.

13.44 - Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović je ocenio da poslednji incidenti na prelazu Jarinje veoma loše utiču na pregovore Beograda i Prištine kasnije po podne u Briselu. Ti pregovori bi trebalo da počnu oko 18 sati.

13.40 - Četiri osobe su teže povređene, a nekoliko ljudi je povređeno gumenim mecima, rekao za RTS ministar Goran Bogadanović.

13.20 - Nekoliko ljudi povređeno je u sukobu vojnika Kfora i Srba u blizini prelaza Jarinje. Kako javlja dopisnik agencije Beta, povređeni su sa tri vozila saniteta odvezeni sa prelaza na kojem je Kfor oko 13 sati bacio suzavac i šok bombe.

Tanjug javlja da su novi sukobi nastali nakon što je jedan kamion dovezen ispred bodljikave žice kojom su pripadnici Kfora blokirali alternativni put ka centralnoj Srbiji. Pripadnici Kfora upozorili su Srbe da uklone kamion, a potom su građani kamenicama gađali u pravcu Kfora, a pripadnici te misije uzvratili su većom količinom suzavca i gumenim mecima, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Okupljeni Srbi pobegli su sa lica mesta, a jedan od njih je pucao u vazduh. Dopisnik Tanjuga iz Mitrovice javlja da su u zdravstveni centar u tom mestu dovezena tri povređena sa Jarinja, ali zasad nije poznato o kakvim povredama se radi - od gumenih metaka ili suzavca.

Automobil Tanjugove ekipe na Jarinju oštećen je gumenim mecima.

13.00 - Pripadnici Kfora su bacili šok bombe i suzavac na Srbe okupljene oko prelaza Jarinje. Nakon toga začuli su se i pucnji, ali reporter Bete nije mogao da utvrdi ko puca. Jedan deo, od oko hiljadu Srba okupljenih na Jarinju, povukao se nakon toga.

12.49 - Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković je rekao da predsednici opština sa severa Kosova traže sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom, kako bi se našao izlaz iz krize na severu Kosova.

12.46 - Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović je rekao da Kfor nije neprijatelj Srba na Kosovu i da građani ne smeju ulaziti u sukob sa njim i ugrožavati međunarodne vojnike.

On je ocenio da se mora naći rešenje, kako situacija na Jarinju ne bi izmakla kontroli.

"Apelujem na Kfor da se uzdrži od agresivnih akcija na alternativnim putevima koji su u stvari odušak za Srbe koji žve na severu pokrajine", dodao je Ivanović.

12.40 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da akcija Kfora ne doprinosi miru i stabilizaciji situacije na terenu. On je istakao da su Srbi spremni da razgavaraju sa Kforom u cilju obezbeđenja slobode kretanja i za Kfor i za Srbe, ali da to Kfor ne želi.

12.38 - Više stotina građana Leposavića i okoline mirnim protestom na administrativnom centru Jarinje iskazuje nezadovoljstvo blokiranjem alternativnog puta, koji je jedina veza između Leposavića i Leška sa Raškom. Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da će Srbi sa severa Kosova građanskom neposlušnošću nastojati da spreče Euleks i Kfor da ih otcepe od države Srbije.

12.00 - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Kfor da prestane sa uklanjanjem barikada na severu Kosova. On je dodao da bi uklanjanje barikada "moglo da ima negativne posledice po krhki mir i stabilnost na severu Kosova".

11.45 - Kfor će nastaviti akcije raščišćavanja barikada na severu Kosova ako to bude potrebno, izjavio je danas portparol Kfora Ralf Adamec i ocenio da je uklanjanje putnih blokada potrebno, jer one nikome ne koriste. Adamec je u izjavi za agenciju Beta dodao da je Kfor tokom akcije uklanjanja barikada priveo nekoliko ljudi koji su već pušteni ,a da je suzavac upotrebljen kao reakcija na gomilu i gužvu koja nije bila pod kontrolom.

11.30 - Na prelazu Jarinje sada je mirno, a oko prelaza se okupilo više od hiljadu meštana. Oni su doneli ozvučenje do bodljikave žice koju je postavio Kfor i puštaju srpsku narodnu muziku. U međuvremenu su u bazu Kfora sletela četiri helikoptera sa vojnicima.

11.00 - Misija EU na Kosovu saopštila je danas, povodom dešavanja na Jarinju gde je Kfor uklonio deo blokada, da blokade treba da budu uklonjene. "Barikade ograničavaju slobodu kretanja i treba da budu uklonjene. Na kraju krajeva, ljudi koji najviše trpe su ljudi koji žive u njihovoj blizini. To čini njihov život još težim", navodi se u Euleksovom saopštenju.

10.45 - Oko stotinu Srba ponovo se okupilo na barikadama na Jarinju, pa su se vojnici Kfora povukli iza bodljikave žice na kojoj piše:"Stop ili pucamo. Kfor".

10.30 - Na alternativnom putu kod prelaza Jarinje građani kamenicama gađali pripadnike Kfora, a vojnici međunarodnih snaga uzvratili suzavcem. Sukob je veoma brzo okončan pošto je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić pozvao građane da ostanu mirni i da se mirnim putem bore za svoje legitimne zahteve.

10.15 - Kfor svojim aktivnostima od prošle noći podržava Euleks u uspostavljanju prohodnosti prelaza na administrativnom prelazu Jarinje, saopštila je komanda Kfora. "Situacija na terenu je sada mirna. Kfor je sinoć uklonio jednu barikadu, a Srbi su, na pet metara, podigli novu", rečeno je u Komandi. Prema Komandi Kfora, Euleks ima nadležnost nad prelazom Jarinje, a međunarodni vojnici se brinu samo za bezbednost.

10.00 - Blokiranjem alternativnog puta Kfor je ugrozio prava građana, rekao je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić i dodao da nema kontakta sa Kforom. On je rekao da su međunarodne trupe ovom akcijom meštanima okolnih sela odsekli u potpunosti komunikaciju sa Leškom i Leposavićem.

Ninić je potvrdio da vojnici Kfora privode sve ljude koji pokušavaju da pređu alternativnim putem.

09.00 - Na alternativnom putnm pravcu u mestu Jarinje kod administrativnog prelaza sa centralnom Srbijom pripadnici američkog i nemačkog Kfora razvukli su bodljikavu žicu u dužini od nekoliko stotina metara i u potpunoj blokadi drže nekoliko zaselaka.

Mehanizacijom ravnaju barikade koje su Srbi postavili prošle nedelje i nikome ne dozvoljavju da se približi tom prostoru.

08.30 - Kfor svojom akcijom ugrožava ljudska prava građana na seveu Kosova, ocenio je izjavi Tanjugu predsednik opštine Leposavić Branko Ninić povodom akcije međunarodnih vojnih snaga uklanjanja barikade na alternativnom putu oko administrativnog prelaza Jarinje.

07.00 - Nemački vojnici uhapsili su privremeno dve osobe koje su se našle na tom putu iz pravca Raške. KFOR od jutros hapsi sve koji koriste alternativni put oko Jarinja.

06.00 - Vojnici Kfora uklanjaju barikade na alternativnom putu kod prelaza Jarinje. Ispaljen suzavac. Nekolicina Srba koji su bili na barikadi privedeno. Među njima i načelnik civilne zaštite u Leposaviću Radomir Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu