Srbiji kandidatura, datum uslovno?

Brisel -- EK će preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, ali će datum početka pregovora zavisiti od napretka odnosa sa Prištinom, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli

Odluka o datumu početka pregovora bila bi praktično odložena za godinu dana, kada će Evropska komisija pripremiti novi izveštaj, na osnovu procene da li je taj uslov ispunjen.

U godišnjem izveštaju Komisije o napretku država koje žele da uđu u EU, a koji treba da bude objavljen 12. oktobra, Komisija će želeti da nagradi Srbiju za privođenje ratnih zločinaca pravdi ove godine, navode ove diplomate.

Oni će, prenosi Rojters, takođe želeti da priznaju napore koje je Beograd uložio u cilju reformisanja institucija o borbi protiv kriminala i korupcije, što se smatra važnim koracima na putu ka EU.

Ali zabrinutost zbog tenzija u vezi sa Kosovom znači da EU nije spremna da pokrene pregovore o članstvu.

"Gotovo je sigurno da će Komisija preporučiti da Srbija dobije status kandidata ali će postaviti uslove za početak pregovora", navode izvori iz EU.

Neodobravanje nekih članica EU?

Mnogi evropski funkcioneri se nadaju da će napredak Srbije na putu ka EU pomoći Beogradu da ostane čvrsto na putu reformi, ali zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su besni zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo i žele da vide veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima koji se vodi uz posredovanje EU, naveo je Rojters.

Prema diplomatskim izvorima, "Evropska komisija bi mogla da svoju preporuku podeli na dva dela odnosno da za početak Srbiji da status kandidata a da odloži preporuku o datumu početka preogovora o pridruživanju", prenosi Rojters.

Agencija navodi da ovo nije jedini scenario.

Preporuka Evropske komisije bi u svakom slučaju mogla da naiđe na protivljenje nekih članica EU, ukazuje Rojters.

Neke diplomate kažu da bi na primer Nemačka mogla da odbije da podrži i kandidaturu Srbije bez dodatnog napretka po pitanju Kosova.

Druge diplomate kažu i da bi se planovi Komisije mogli promeniti u narednim nedeljama ukoliko se situacija između Kosova i Srbije pogorša.

Ukoliko se to ne dogodi i Srbija ipak dobije status kandidata, EU bi od nje mogla zatražiti da ispuni niz uslova pre nego što vlade EU ponovo razmotre mogućnost pokretanja pregovora o članstvu, navodi Rojters.

Jedan od tih uslova moglo bi biti i da pokaže da se rešenja dogovorena tokom dijaloga u potpunosti primenjuju. Drugi uslovi bi mogli da uključe dalje reforme u borbi protiv korupcije.

Komisija bi, po mišljenju diplomata, u izveštaju mogla i da preporuči da se u predstojećim mesecima ponovo izvrši procena pre narednog izveštaja u napretku za 12 meseci, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu