Obraz:Policajci da odbiju naređenje

Osuđeni vođa Obraza Mladen Obradović pozvao policajce da u nedelju, za kada je zakazana Parada ponosa, odbiju naređenja koja bi izazvala "sukob Srba i Srba".

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

14:42

Default images

On je najavio da će Obraz u isto vreme u centru Beograda organizovati "mirni Molitveni hod".

"Molitveni hod smo prijavili policiji, od koje zahtevamo da obezbedi učesnike, što je njena zakonska obaveza. Pozivamo braću srpske policajce da ne idu protiv sopstvenog naroda i da odbiju naređenja koja bi ih terala da nasrnu na sopstvenu decu", rekao je Obradović.

Obradović je pozvao vlast da otkaže Paradu ponosa, koju je nazvao "paradom srama".

Obradović je naveo da će Molitveni hod početi ispred Hrama Svetog Save, posle liturgije koja će početi u 9 sati, i da će ići trasom od Slavije do Pravnog fakulteta i Crkve Svetog Marka, preko skupštine i Terazija do Saborne crkve.

Upitan o mogućnosti izbijanja sukoba na Slaviji, Obradović je odgovorio da Parada ponosa "nije javni skup" i dodao: "Pa, šta da radimo".

Na pitanje da li će poštovati poziv patrijarha Irineja vernicima da u nedelju ostanu kod kuće, Obradović je odgovorio da Obraz za Molitveni hod ima blagoslov sveštenstva Hrama Svetog Save i drugih duhovnika, i izrazio uverenje da u nedelju neće biti nasilja.

"Prošle godine nerede su izazvali režimski provokatori. Ove godine ćemo na Molitveni hod doći sa svojim porodicama i čvrsto verujem da neće biti nikakvih problema, i imaćemo svoju redarsku službu. Molitvenim hodom javno izražavamo naša verska uverenja, što nam garantuje Ustav Srbije", rekao je Obradović.

Viši sud u Beogradu je u aprilu prvostepeno osudio Obradovića na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda na prošlogodišnjoj Paradi ponosa.

On je po izricanju presude pušten iz pritvora da se brani sa slobode do pravosnažnosti presude.

U neredima na beogradskim ulicama 10. oktobra prošle godine povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca i pričinjena je velika materijalna šteta.

Upitan da li bi i ove godine mogao da bude uhapšen pred Prajd, Obradović je odgovorio da ima nezvanične informacije da bi vlast mogla da "posegne za nezakonitim preventivnim hapšenjem". Organizatori Parade ponosa kažu da je organizacija takozvanog Molitvenog hoda neposredno uz njih - provokacija.

Međutim, oni pozivaju sve one koji podržavaju različitost da se ne plaše i da dođu u nedelju u park Manjež.

"Ako se oni okupe, zaista urade to što su rekli, odnosno samo liturgija i šetnju, to bi bila najbolja opcija za taj dan, da svako izrazi svoj stav. Ne moramo da se slažemo, ali ne smemo ni da se bijemo", kaže Jovanka Todorović Savović iz organizacije Parade ponosa.

Protiv održavanja parade ponosa i danas su ustale političke partije Jedinstvena Srbija i Nova Srbija, a Dragan Marković Palma u nedelju u Jagodini organizuje svoju Paradu ponosa.

Prvi pokušaj Parade ponosa održan je 2001. godine i ostao je upamćen po scenama brutalnog prebijanja pripadnika gej populacije na Trgu Republike i podivljalim mladićima sa majicama Obraza.

Sledeći pokušaj dogodio se 2004. godine, kada se odustalo od organizacije posle izbijanja martovskog nasilja na Kosovu.

Naredni pokušaj bio je 2009. godine, kada je policija zbog bezbednosnih razloga donela rešenje o izmeštanju skupa i ponudila dve alternativne lokacije, Ušće i Palata Srbija, što su organizatori odbili i proglasili kapitulacijom države i tužili je Ustavnom sudu zbog onemogućavanja ostvarivanja Ustavom garantovanih prava.

Policijski sindikat Srbije pozvao na odlaganje Parade

Policijski sindikat Srbije (P S S) pozvao je ponovo organizatore Parade ponosa da razmisle o odlaganju zakazane manifestacije, a njene protivnike da - ukoliko ona, ipak, bude održana - pokažu visok stepen odgovornosti i da ne prave nemire.

Ukazujući da je situacija na Kosovu kritična i da su potrebne jake policijske snage da kontrolišu taj deo Srbije, kako se sukobi ne bi prelili na ostatak teritorije, iz P S S navode da će policija umesto toga u subotu i nedelju morati da bude skoncentrisana u Beogradu.

"Bez namere da nekom zabranjujemo ustavom zagarantovana prava na protest, mislimo da će gej i lezbo populacija više učiniti za promociju svojih prava ako ostatku građana pokaže društvenu odgovornost i odloži Paradu ponosa, nego da je održe u uslovima geta", navode iz sindikata.

Iz P S S su poručili pripadnicima policije da, ukoliko se Parada, ipak, održi, a neko bude remetio javni red i mir, maksimalno iskoriste zakonska prava i zaštite gradjane i imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: