Usvojen Zakon o javnoj svojini

Skupština usvojila Zakon o javnoj svojini posle višegodišnjeg čekanja na taj propis, sa 133 glasa poslanika stranaka vladajuće većine i LDP-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2011.

14:31

Default images

Zakon o javnoj svojini nisu podržali poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, nezadovoljni što Vojvodini nije pripao deo železničke infrastrukture na njenoj teritoriji, dok je Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja takođe nije bila zadovoljna što to nije pripalo toj pokrajini, podržala njegovo izglasavanje.

Protiv donošenja zakona glasali su i poslanici DSS-a.

Nosioci svojine u Srbiji, prema usvojenom zakonu, biće republika, pokrajina i lokalne samouprave, u čijoj nadležnosti će biti ulice, trgovi, parkovi, opštinski putevi i nekategorisani putevi.

U svojini Vojvodine će, pošto je Vlada Srbije usvojila amandmane vojvođanske administracije, biti putevi drugog reda, kanalska mreža koja nije na plovnim putevima, pojedini objekti u inostranstvu i objekti koji su građeni sredstvima za kapitalne investicije.

Zahvaljujući amandmanu Lige socijaldemokrata Vojvodine, toj pokrajini će pripasti sredstva stvorena ulaganjima pokrajine koja su joj potrebna za ostvarivanje njenih nadležnosti.

U javnoj svojini su prirodna bogastva, dobra od opšteg interesa za koja je zakonom utvrđeno da su u javnoj svojini, stvari koje koriste organi i organizacije Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave.

Među njima su vode, vodotoci, mineralni resursi, resursi podzemnih voda, rezerve mineralnih sirovina i drugi, a zakon predviđa da se na prirodnom bogatstvu može steći koncesija ili pravo korišćenja, dok naknada za to pripada republici, pokrajini ili jedinicama lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi to bogatstvo.

Zakonom se uređuju dobra od opšteg interesa, koja su dobra u opštoj upotrebi, poput šuma, šumskog i vodnog zemljišta, zaštićena prirodna dobra, kulturna dobra u javnoj svojini i drugo, a propisuje se i da je mreža, kao nepokretna stvar namenjena protoku materije ili energije radi njihove distribucije korisnicima ili odvođenja od korisnika, dobro od opšteg interesa.

Amandmanom LDP-a precizirano je da se direktori javnih preduzeća biraju na javnim konkursima i da se zabranjuje korišćenje dobara od javnog interesa u privatne ili partijske svrhe, a prihvaćen je i amandman SRS kojim se iz zakona briše odredba da je administrativni prelaz dobro u opštoj upotrebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: