Đakovica: Ostalo samo pet Srpkinja

Đakovica -- U Đakovici je od nekoliko hiljada Srba koji su do 1999. godine živeli u ovom metohijskom gradu ostalo svega pet starica.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovih pet žena žive u konaku crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, koja je danas preimenovana u manastir i koji 24 sata obezbeđuju pripadnici kosovske policije.

Vasiljka Perić (64) godine, koja je rođena u Đakovici, kaže da je rešila da ostane u ovom gradu i da je zadovoljna brigom o njima.

"Ovde živimo nas četiri i jedna iskušenica je skoro došla. Zahvaljujući našem vladiki Teodosiju i bratstvu manastra Visoki Dečani imamo sve, hranu, zdravstvenu negu, lekove", kaže ona.

Perićeva objašnjava da niko od njih pet ne izlazi iz manastirskog kruga, da sa komšijama Albancima govore, ali da im niko ne dolazi, niti one idu u goste.

"Ako nam je nešto potrebno, hoće policajci da nam kupe, samo po neki koji je nov neće", kaze ona i ističe da je lepo i teško živeti u Đakovici, ali da je, kako kaže, važno da u ovom gradu ima neka srpska duša.

Pored Perićeve u Đakovici žive i Poljka Kastratović, koja je danas zamonašena, Jela Mijović, Nada Isailović i monahinja Joanikija.

Prvo srpsko venčanje posle 12 godina

Danas je nakon 12 godina obavljeno prvo venčanje jednog bračnog para srpske nacionalnosti u Đakovici. U crkvi Uspenja presvete Bogorodice venčali su se Valentina Pitlić i Željko Tarburbuk.

"Nismo mi izabrali Đakovicu, ona je izabrala nas za ovaj današnji sveti čin, što nas posebno raduje ....presrećna sam što se to dogodilo ovde. To je znak da srpski narod živi, da se ovde i rađa i umire i venčava", rekla je Valentina.

Ona je naglasila da su današnja liturgija, koju su služili mitropoliti crnogsrko-primorski Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije, kao i njeno venčanje poruka da Kosovo i Metohiju "čuvaju i oni sa neba i oni sa zemlje".

Liturgiji su, pored sveštenstva i monaštava eparhije raško-prizrenske, prisustvovali i Srbi iz Metohije kao i komandant Kfora Erhard Drevs.

Raseljeni Đakovčani, koji su za ovu priliku autobusom stigli iz Beograda, Kragujevca i Kraljeva zakasnili su na liturgiju zbog, kako su rekli, zadržavanja na prelazu Merdare, gde su bili podvrgnuti rigoroznoj kontroli.

Kosovo

strana 1 od 2534 idi na stranu