Veljko Marić osuđen na 12 godina

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo na zatvorsku kaznu od 12 godina hrvatskog državljanina Veljka Marića, zbog zločina nad civilima.

Izvor: Beta

Petak, 23.09.2011.

09:23

Default images

U kaznu od 12 godina uračunato je vreme provedeno u zatvoru.

Viši sud u Beogradu doneo je presudu da je Veljko Marić kriv i da je 31. oktobra 1991. godine u selu u Rastovac u opštini Grubišno Polje kao pripadnik hrvatskih oružanih snaga ubio Petra Slijepčevića.

Marić je krivično delo izvršio tako što je prilikom "čišćenja" sela ušao naoružan u porodičnu kuću na početku sela i u prisustvu Petrove supruge Ane ispalio više hitaca iz vatrenog oružja u Petra i time izvršio ratni zločin protiv civilnog stanvništva.

Marić je poricao navode iz optužnice i to ne samo da je ubio Slijepčevića, nego i da je bio u selu, što nisu potvrdili ni svedoci odbrane.

Optužnica srpskog Tužilaštva za ratne zločine teretila je Marića da je, kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija - 77. samostalnog bataljona Grubišno Polje, prilikom akcije "čišćenja" sela Rastovac, 31. oktobra 1991. godine, u kući porodice Slijepčević ubio Petra Slijepčevića ispalivši u njega više hitaca iz automatske puške, u prisustvu njegove supruge Ane.

Septembra i oktobra 1991. godine u akciji "Otkos", pripadnici hrvatskih oružanih formacija izvršili su više organizovanih napada tokom kojih je opljačkano i spaljeno više od 30 sela, navodi se u optužnici Tužilaštva za ratne zločine.

Veljko Marić je u pritvoru Višeg suda u Beogradu od 18. aprila 2010. godine, kada je, po nalogu Tužilaštva, uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu sa Bugarskom.

Suđenje je počelo 6. oktobra 2010. godine.

U međuvremenu je protiv Marića proširena istraga zbog sumnje da je tokom septembra 1991. godine, na teritoriji opštine Grubišno Polje, počinio ratni zločin nad civilima, ranjenicima i bolesnicima.

U zahtevu za sprovođenje istrage navodi se da je Marić, kao pripadnik Zbora narodne garde, u prostorijama Srednjoškolskog centra u Grubišnom Polju, koji su pripadnici ZNG koristili kao pritvor, mučio i telesno povređivao zatvorenike srpske nacionalnosti.

Na teret mu se stavlja ubistvo Miće Vasiljevića, kome je nožem prerezao stomak i ubistvo Vladimira Kučere, kao i mučenje oštećenog Zvjezdana Mačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: