Mladi ne vole manjine

Novi Sad -- Prema istraživanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, srednjoškolci u većini ispoljavaju konzervativne stavove, šovinisti su i veoma su homofobični.

Izvor: Deutche Welle
Podeli

Autorka istraživanja "Stavovi i vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji" Marija Radoman kaže da ovakvi rezultati ne treba nikoga da čude.

Jaču ili umerenu homofobiju iskazuje oko 60 odsto ispitanika, a šovinistički odnos prema Romima iskazuje blizu 70 odsto anketiranih učenika. Na vrhu liste "srpskih neprijatelja" su Albanci.

"Srednjoškolci u Srbiji pokazuju prilično stereotipne stavove. Oni jesu uglavnom i tradicionalni i konzervativni, a posebno zabrinjavaju neki njihovi stavovi o LGBT populaciji i o Romima. Ali ti stavovi odražavaju sliku današnje Srbije, tako da ne treba da nas mnogo čude kao takvi", dodala je autorka istraživanja.
Anketirani su srednjoškolci u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru i Kruševcu, njih ukupno 630.

Marija Radoman kaže da se mladi mogu promeniti, ali se svakako neće promeniti sami od sebe.

"Mi možemo da očekujemo u budućnosti da se oni izmene, ali oni se neće promeniti sami od sebe. To zavisi opet od toga da li će Srbija da se menja", smatra ona.

Istovremeno, ove sedmice Novi Sad potresao je skandal sa jednom nastavnicom iz srednje škole, koja je putem društvene mreže Fejsbuk širila otvorenu mržnju prema LGBT populaciji i prema nacionalnim manjinama, što je izazvalo zgražavanje javnosti.

Marija Radoman, međutim, kaže da je to iščuđavanje zapravo licemerno.

"Nije ta profesorka usamljena, ima ih još. I opet je sada javnost ‘začuđena’ kako je moguće da se to u Srbiji dešava... A zašto malo bolje ne pitaju svoju decu šta se dešava u toj školi. Jer ja mislim da se to masovno dešava, da profesori reprodukuju neke homofobične, šovinističke, nacionalističke stavove…", ocenjuje Marija Radoman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu