"Simbolika bitnija od carine"

Beograd -- Pitanje prihoda od carine za Prištinu i nije toliko značajno, koliko simbolika na ova dva ostrva iluzije, kaže šef pregovaračkog tima Borko Stefanović.

Izvor: Politika
Podeli

Stefanović je naglasio da će u sledećoj rundi razgovora u Briselu, 28. septembra, Beograd izaći s temom Jarinja i Brnjaka „ako to Priština bude prihvatila“, s tim što o tom problemu ne mora da se razgovara u Briselu, već, kako je kazao, Stefanović, bilo gde i bilo u koje vreme.

"Dogovor u Briselu a tiče se pečata ima samo tri rečenice i odnosi se na pečat i prateću dokumentaciju, a o prelazima nismo razgovarali, jer Priština to nije htela. Očigledno je da su naumili da urade ono što su i uradili 16. septembra, a potreba vlasti u Prištini je, sada je već jasno, da kroz disfunkcionalno prisustvo uspostavi suverenitet. Pitanje prihoda za njih i nije toliko značajno, koliko simbolika na ova dva ostrva iluzije“, kazao je Stefanović, prilikom boravka u Leposaviću.

Stefanović je posebno naglasio da je tekst dogovora o pečatu i pratećoj dokumentaciji, koji su statusno neutralni, poslat svim redakcijama u Beogradu, kako ne bi dolazilo, kao što se i videlo u protekla dva dana, da predstavnici opozicije iz Beograda i pojedini stranački lideri „pogrešno tumače“ dogovor iz Brisela, što sve ide samo naruku Hašimu Tačiju.

Šef pregovaračkog tima se takođe osvrnuo i na drastično kršenje Plana u šest tačaka Ban Ki Muna iz 2008. godine kojim je definisano pitanje nadležnosti i uloge međunarodnih faktora na severu, a gde se, između ostalog, kaže da u skladu s Rezolucijom 1244 SB na administrativnim prelazima 1 i 31 treba da budu međunarodni carinici:

"Beograd se nikada neće pomiriti s jednostranim potezom Prištine kojima je pripomogao deo međunarodne zajednice, a ono što tražimo je da se poštuje dogovor iz Brisela, ali i Plan u šest tačaka gde je jasno naglašeno da zbog specifičnosti terena na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje može da bude samo međunarodno prisustvo. Na ova dva prelaza nikada nije bilo albanskih carinika jer je su tamo bili carinici Euleksa. Tači je mislio i misli da će Srbi na kraju prihvatiti ovaj sistem kao što je zaživeo kosovski sistem južno od Ibra, ali srpski narod je odlučan i istrajan u svojim zahtevima, i neće udovoljiti ni Prištini ni delu međunarodne zajednice“, kazao je Stefanović, naglašavajući da mirni protesti Srba na severu Kosova ne predstavljaju antialbanski protest, već protest protiv institucija Kosova, naglašavajući da Beograd ima rešenje za ovaj problem i da iz ove situacije „moramo da izađemo“.

strana 1 od 759 idi na stranu