Brisel: Sledeće nedelje o prelazima

Inicijativa Beograda o rešenju situacije u vezi sa Jarinjem i Brnjakom na severu Kosova biće razmatrana tokom sledeće nedelje, rekli su izvori u Briselu.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

20:34

Default images

“Pismo u kome Beogradski pregovarački tim iznosi nove predloge za smirivanje tenzija na severu Kosova stiglo je kasno u Brisel, tako da će ga zvaničnici proučiti tek tokom sledeće nedelje”, rekao je za Tanjug funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

Pismo je stiglo tek u petak popodne, kada je većina službenika već otišsla na vikend, objasnio je ovaj izvor, i dodao da ne očekuje da beogradska inicijativa bude razmatrana po hitnom postupku.

On je odbio da komentariše sadržaj beogradske inicijative, ali je rekao da EU “nastavlja da podržava dijalog dve strane o tehničkim problemima”.

Stefanović: Predlog uzet sa ozbiljnošću

Šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović potvrdio je da EU razmatra predlog Beograda za rešavanje pitanja prelaza.

"U EU za sada razmatraju predlog Beograda što je dobro jer znači da je naš predlog uzet sa dovoljnom ozbiljnošću", kazao je Stefanović agenciji Beta i dodao da očekuje da se problem reši što pre.

Beograd o problemu nastalom nakon odluke Prištine da preuzme administrativne prelaze Branjak i Jarinje, pored predstavnika EU razgovara i sa zvaničnicima zemalja Kvinte (SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija) i UN, naveo je Stefanović.

Stefanović je rekao da "postoje načini da Euleks i Kfor ostanu u statusno neutralnom mandatu i omoguće promet robe preko prelaza Jarinje i Brnjak koji je prihvatljiv i za Srbiju i za građane Kosova".

"Smatramo da je naša inicijativa dala pozitivne rezultate jer Srbija pokazuje da želi rešenje krize kroz dogovor koji ne može da znači prisustvo kosovskih carinika i policije", kazao je Stefanović.

Pismeni predlog za rešenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje upućen je samo predstavnicima EU, kazao je on i dodao da su ostali međunarodni zvaničnici usmeno upoznati sa našim rešenjem, koje je u skladu sa Rezolucijom 1244, planom od šest tačaka Ban Ki Muna i posebnošću ta dva prelaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: