Palestina: SAD nisu ozbiljne

Tel Aviv -- Predsednik Palestine Mahmud Abas je ubeđen da SAD nisu ozbiljne u pokušajima da se mir u Palestini postigne pregovorima, kaže palestinski zvaničnik.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pokušaji da se u poslednjem trenutku Palestinska uprava odvrati od zahteva za priznanje države Palestine u UN i vrati pregovaračkom stolu s Izraelom, samo su ubedili Palestince da je prva opcija jedina moguća, izjavio je danas palestinski zvaničnik Nabil Šat.

Govoreći novinarima u Ramali, Šat je precizirao da plan koji su dostavila nedavno dva američka izaslanika nije ispunio nekoliko palestinskih zahteva i da je zato palestinski predsednik Mahmud Abas ubeđen da SAD nisu ozbiljne u pokušajima da se mir postigne pregovorima, prenele su agencije.

Američki izaslanici Denis Ros i Dejvid Hejl "došli su sa papirom koji je bio poslednja slamka" za koju je Abas trebalo da se uhvati, a čini se da je bio tako smišljen da bude odbijen, ocenio je palestinski zvaničnik.

U američkom predlogu navodno nije navedeno da su jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji nelegalna, veh se njihovo prisustvo pripisuje demografskim trendovima od 1967. godine, nakon što je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Šat je precizirao da bi prihvatanje američkog predloga legalizovalo ta naselja.

Palestinska strana traži da Izrael obustavi svaku izgradnju u naseljima, ne samo na Zapadnoj obali, već i u istočnom Jerusalimu, kako bi se obnovili pregovori.

U više od 100 naselja na toj teritoriji i istočnom Jerusalimu živi skoro pola milona Jevreja među više od dva miliona Palestinaca.

Šat je ponovio da će Abas zahtevati puno članstvo u Savetu bezbednosti UN, posle čega će proteći nekoliko dana pre glasanja.

Međutim, on je rekao da ako SB odloži diskusiju o zahtevu, onda će se PU mozda obratiti Generalnoj skupstini UN da Palestina postane država posmatrač.

Očekuje se da će većina zemlja u GS glasati za palestinski zahtev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 759 idi na stranu