Bogdanović: Stanje je neizdrživo

Ministar za KiM Goran Bogdanović rekao da se pitanje koji će carinici biti na prelazima i gde će ići prihod mora rešiti dijalogom.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

17:57

Default images

On je potvrdio da je inicijativa na tim osnovama upućena juče u Brisel, a s ciljem rešavanja krize nastale nakon dolaska kosovskih carinika i policajaca na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

O detaljima rešenja koja je Beograd uputio Briselu Bogdanović nije mogao da govori, ali je naglasio da taj predlog "ni na koji način ne ugrožava interese albanske zajednice i naroda na Kosovu".

On je naveo da Beograd ima ideje i predloge kako bi trebalo da izgleda upravljanje administrativnim prelazima, ali nije želeo da iznosi detalje preporučivši svima da sačekaju odgovor EU.

"Za nas je u ovom trenutku apsolutno neprihvatljivo to što je Priština jednostrano uradila uz podršku međunarodne zajednice", rekao je Bogdanović.

"Sadašnje stanje je neizdrživo. Ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji nije samo neprihvatljivo za kosovske Srbe, već i za međunarodnu zajednicu, i pre svega EU, koja je dobila mandat 2008. da pomaže čitavom stanovništvu KiM i da se neutralno ponaša, a ne da jednostrano vuče poteze i stavi se na stranu Prištine", ukazao je Bogdanović.

On je istakao da barikade na putevima na severu pokrajine pre svega ne odgovaraju Srbima i da se protiv poteza Prištine ne može boriti samo barikadama, zbog čega je Beograd i pokrenuo intenzivnu diplomatsku inicijativu.

Bogdanović je izrazio očekivanje da će dijalog biti nastavljen i da će se kroz dijalog rešavati problemi.

"Ako ovo potraje, ako počne iznurivanje naroda, Kfora i Euleksa, to vodi samo ka novim problemima, tenzijama i sukobima. U toj situaciji neko može da povuče poteze koji nikome ne odgovaraju. Narod je rešen da se mirnim putem, građanskom neposlušnošću odupre namerama Prištine", naveo je Bogdanović i upozorio:

"Bojim se da neki ekstremni elementi sa jedne ili druge strane ne povuku potez koji može da naškodi ljudima koji ovde žive čvrsto rešeni da ostanu na ovom prostoru."
Bogdanović je rekao da je u kontaktu pre svega sa kancelarijom Euleksa u Beogradu i da se nada kontaktu sa Euleksom na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: