Kamioni sa Kosova ne mogu u Srbiju

Nekoliko desetina kamiona iz Srbije prešlo na Kosovo preko Merdara. Tri kamiona sa Kosova vraćena i nisu mogla da uđu u Srbiju.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 17.09.2011.

11:34

Default images

Kamioni sa Kosova neće biti propuštani ukoliko imaju dokumenta sa oznakom tzv. Republika Kosovo, potvrđeno agenciji Beta u Poreskoj upravi Ministarstva finansija,

"Niko ko ne poseduje validnu dokumentaciju na osnovu propisa Vlade Srbije, neće biti propušten preko administrativnih prelaza", rekao je portparol Poreske uprave Zoran Jovanović.

U skladu sa takvim uputstvom, navodi Jovanović, u petak je u 14.35 na administrativnom prelazu Merdare vraćen kamion "Balkan metals grupe" iz Prištine, koji je prevozio repromaterijal za fabriku akumulatora u Somboru.

Jovanović je objasnio da je vozač kamiona prvobitno imao dokumentaciju izdatu u severnom delu Kosovske Mitrovice od nadležnih organa Srbije, ali da su mu na samom prelazu cariski predstavnici Kosova oduzeli dokumenta i izdali nova dokumenta sa oznakama Republike Kosovo.

U levom uglu tog dokumenta, kako je objasnio Jovanović, bili su simboli Republike Kosovo, a u desnom carine Kosova.

Na Merdaru je trenutno mirno, nema zastoja niti gužvi, a putnički saobraćaj se normalno odvija.

Na administrativnom prelazu Merdare od petka 16. septembra na teritoriju Kosova pušteno je 27 kamiona sa robom iz Srbije, potvrđeno je Tanjugu na ovom prelazu.
Šerif Havoli, šef carinske ispostave kosovske carine na Merdaru, kazao je da su kamioni prevozili pretežno žito, brašno i građevinski materijal.

Jedan kamion, koji je sa Kosova prevozio otpadno olovo, srpske vlasti su vratile, dok je kamion s materijalom za reciklažu pušten u Srbiju i taj kamion je, kako je Havoli kazao, pušten jer je imao prateća dokumenta "paralelnih institucija sa severa Kosova".

Priština će, kako su preneli lokalni elektronski mediji, pratiti kako će reagovati carinske vlasti Srbije prema izvozu robe sa Kosova u centralnu Srbiju.

Zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da će Kosovo odgovoriti reciprocitetom ako se na neki način ne bude poštovao sporazum koji je 2. septembra postignut u Briselu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: