RT: "KFOR će prekoračiti mandat”

Ruski medijski servis RT.com ocenjuje da će KFOR preći granicu svog mandata oko spornih carinskih ispostava. Ruske diplomate saznaju da će UN to "ignorisati”.

Izvor: RT.com

Petak, 16.09.2011.

15:08

Default images

KFOR, mirovne snage na Kosovu koje predvodi NATO, spremne su da prekorače svoj mandat u toku spora Beograda i Prištine oko carinskih ispostava na Kosovu. Ruske diplomate u Ujedinjenim nacijama (UN) tvrde da će Savet bezbednosti ignorisati prekoračenje mandata. Ruski zvaničnici u UN su razljućeni činjenicom da su SAD i EU „paralisali” sastanak SB UN o Kosovu.

Posle višečasovne debate iza zatvorenih vrata, SB je uputio samo sramežljiv poziv na „uzdržanost” svih strana.

Predstavnik Ruske Federacije u UN Vitalij Čurkin novinarima je posle sastanka rekao da je Rusija predložila kratku i nedvosmislenu izjavu u kojoj se "Beograd, Priština i sve druge strane pozivaju da dijalogom razreše postojeće probleme”. Ambasador Čurkin je bio iznenađen što članice Saveta bezbednosti nisu mogle da se usaglase ni o tome. Na kraju se samo Srbija i Kosovo "urgiraju da pokažu uzdržanost”, i to u slabašnoj izjavi, posebno u svetlu rastuće napetosti na severu Kosova, gde je nasilje već izbilo zbog spora oko granice.

Jula 2011. godine, kosovski zvaničnici su pokušali da pošalju pogranične jedinice na sever da bi izveli zabranu uvoza iz Srbije. To je dovelo do sukoba lokalnih stanovnika u kojima je jedna ispostava spaljena, jedan kosovski policajac poginuo, a još nekoliko njih povređeno. Mirovni vojnici NATO-a su poslati da spreče dalje nasilje.

Uprkos incidentu, zvaničnici u Prištini su odlučili da 16. septembra preuzmu dva granična prelaza. Pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije UN Edmon Mule je obe strane pozvao da umesto sile koriste dijalog i, kao najvažnije, da se uzdrže od jednostranih akcija.

"Izuzetno smo zabrinuti time da bi primena najavljenih planova mogla da dovede do utvrđivanja položaja na terenu, ugrozi stabilnosti dovede do izbijanja novog nasilja”, kaže Edmond Mule.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen je situaciju opisao kao „veliki korak unazad” i sve strane pozvao da se drže okvira za dijalog.

"Da budem potpuno jasan: nema vraćanja na prethodno stanje. NATO već 12 godina obezbeđuje stabilnost i bezbednost. Nećemo dopustiti da to postignuće bude ugroženo”, kaže Fog Rasmusen.

Ono je možda već ugroženo, tvrdi ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin. Za RT je izjavio da zabrinut zbog činjenice da se međunarodne mirovne snage u regionu očigledno svrstavaju na stranu albanskih vlasti.

"Ozbiljno smo zabrinuti time kuda sve ovo vodi. [Srpski ministar inostranih poslova Vuk] Jeremić je vrlo jasno rekao da je ceo plan EU da bude u ulozi posrednika u dijlogu Prištine i Beograda može da bude doveden u pitanje. Dakle, iznenadno odustajanje od dijaloga u trenutku kada je on počeo da pokazuje rezultate je, prema našem viđenju, potpuno neopravdano, bez garancija i vrlo opasno”, kaže ambasador Čurkin.

Srbi na severu Kosova su svesni toga da je reč o životu ili smrti, naglašava Boris Malagurski, tvorac nekoliko dokumentarnih filmova o Kosovu.

"Vlasti samoproglašene republike Kosovo pokušavaju da Srbe oteraju iz republike još od kada su proglasili nezavisnost”, objašnjava Malagurski uz tvrdnju da međunarodne snage u regionu jednostavno sprovode svoju politiku pod zastavom promovisanja mira i stabilnosti.

Malagurski za RT kaže: „[Kosovski premijer Hašim] Tači samo ispunjava naloge i zato je vrlo naivno misliti da će ga njegovi mentori zaustaviti”.

Sadašnji srpski establišment pokušava da dobije članstvo u EU i neće hteti da ugrozi te aspiracije "čak i ako to znači ostaviti više od 100.000 Srba da se sami brane na otcepljenom Kosovu”. Ipak, danas se severno Kosovo otcepljuje od Kosova kojim upravljaju Albanci, zbog činjenice "da imaju paralelne institucije i da neće da prihvate institucije nezavisnog Kosova”.

"Ono se de fakto već otcepilo i to je ono što muči međunarodnu zajednicu, koja želi suvereno Kosovo na celoj svojoj teritoriji,” kaže Boris Malagurski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: