Srpska roba prelazi preko Merdara

Merdare -- Na administrativnom prelazu Merdare kosovski carinici od 12 sati dozvoljavaju prolaz robe iz Srbije, prvi put od 20. jula kada je kosovska vlada zabranila uvoz.

Izvor: Beta
Podeli

Prema rečima šefa te carinske ispostave Škeljzena Osmanaja, preko tog administativnog prelaza u toku dana prešlo je pet šlepera sa žitom iz Srbije.

"Dan je bio kao i svaki drugi, nije bilo problema. Kamioni sa robom iz Srbije od danas će na ovom prelazu moći da prelaze na Kosovo do daljnjeg", kaže Osmanaj i dodaje da samo primenjuje odluke Vlade Kosova.

Na administrativnom prelazu Merdare danas je bilo mirno i nije bilo zastoja u saobraćaju ni sa jedne ni sa druge strane.

Kako je rečeno Beti u toj carinskoj ispostavi, za sada je prema odluci vlade Kosova dozvoljen uvoz robe iz Srbije na dva prelaza prema Kosovu - Merdare i kod Bujanovca.

Vlada Kosova uvela je 20. jula zabranu uvoza robe iz Srbije, tvrdeći da Kosovo ne može da izveze svoju robu u Srbiju.

Mediji prenose da nije bilo transporta robe u suprotnom pravcu, prema centralnoj Srbiji.

Danas je obnovljen promet robe, primenom plana za koji Priština tvrdi da se oslanja na sporazum Beograda i Prištine iz Brisela od 2. septembra, iako je tom prilikom dogovoren samo izgled carinskog pečata, ali ne i način na koji će funkcionisati prelazi na severu Kosova.

Priština će, kako su takođe preneli lokalni elektronski mediji, pratiti kako će reagovati carinske vlasti Srbije prema izvozu robe sa Kosova u centralnu Srbiju.

Kosovo

strana 1 od 2509 idi na stranu