Bogdanović: Bilo i mnogo gorih dana

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da danas nije dan “D”, da je Srbija u prošlosti imala mnogo gorih dana. "Ipak, svakog trenutka preti opasnost od nemira".

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 16.09.2011.

12:55

Default images

Bogdanović, koji je razgovarao sa građanima u blizini ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice, ocenio je da jedino mirnim putem Srbi sa severa pokrajine mogu odbraniti svoje legitimne interese. On dodaje i da Srbija zna da na adekvatan način odbrani svoje legitimne interese.

Bogdanović navodi da rizik od eskalacije nasilja na ovom područuju postoji unazad 12 godina i da su se Srbi uvek borili protiv jednostranih poteza prištinskih vlasti koje nisu želele da čuju glas sroskog naroda.

"Očekuju nas teški dani i iscrpljujuća borba, jer su Priština i međunarodna zajednica koja je podržava svesni da jedino iscrpljivanjem ovog naroda mogu da dođu do svojih ciljeva," rekao je Bogdanović.

Na nama je da budemo jedinstveni i mirnim putem odbranimo naše legitimne interese, rekao je Bogdanović i podsetio da je zvanični Beograd 2004. godine zbog paljenja dzamija u Srbiji morao da se pravda za ono što je legitimno branjeno.

"Upućujem apel narodu da budemo jedinstveni, odgovorni i mirnim putem se odupremo jednostranim potezima Prištine koja nasilnim metodama želi da promeni stanje na severu Kosova", rekao je minister za KiM.

On je kazao da Srbija na Kosovu nema ni vojsku, ni policiju ali da ima narod koji je odlučan da brani svoje interese i koji zna šta hoće.

Bogdanović je kazao da ima informaciju da su sa helikopterima kosovski carinici jutros transportovani do dva administrativna prelaza na severu pokrajine, ali da se još uvek čeka zvanična potvrda.

On je upozorio da ako nema naših institucija ovde, možemo doći u situaciju da narod tihim etničkim čicćenjem napusti ove prostore isticćući da je narod ipak čvrsto rešen da ovde ostane. Goran Bogdanović je jutros razgovarao sa loklanim čelnicima na severu Kosova, a novi sastanak imaće i popodne. Kako je ministar za KIM rekao za B92 oni će još jednom poslati poruku da žele da se sve reši mirnim putem.

"Ne želimo sukobe i probleme, ali želimo da jasnu poruku uputimo međunarodnoj zajednici, Kforu i Eulexu da su oni izašli iz mandata jer su se svrstali na stranu Prištine što jako loše može da se odrazi na naše buduće kontakte i budući partnerski odnos", kaže Bogdanović.

On ponavlja da je Eulex dobio mandat da deluje statusno neutralno i navodi da je jako opasno da pomaže vlasti u Prištini da "instalira svoje institucije na severu Kosova i Metohije".

Ministar Bogdanović kaže da je non-stop u kontaktu sa Eulexom kome takođe prenosi istu poruku koju je rekao i Srbima na barikadama - da se sve mora dogovoriti mirnim putem, kroz dijalog koji već teče u Briselu.

"Ovom narodu ovde je dosta sukoba i ratova i prolivanja krvi, dosta je više i barikada i pretnji i svih problerma sa kojima se suočavaju svih ovih 12 godina. Ovaj narod je čvrsto rešen da se mirnim putem odupre takvim namerama, da se problemi mirno reše ali takođe ima i želju i volju da ne dozvole da država Kosovo ovde na severu zaživi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: