Najnovije sa Kosova

Srbi noć na Kosovu provode na barikadana. Tone šljunka i zemlje na putevima. Jarinje i Brnjak blokirani, prisutni KFOR i Eulex. Najnovije vesti na www.b92.net

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

11:54

Default images

23.24 - Rumuni koji rade u Euleksu blokirali su most u Suvom dolu. U Kosovskoj Mitrovici blokiran je i zapadni most preko Ibra čime se zatvara jos jedan put za eventualni prelazak ROSU ka severu Kosova, saznaje B92.

22.33 - Srbija je Evropskoj uniji dostavila predlog za rešenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje kojim se predviđa da kosovski policajci i carinici ne budu na tim prelazima, izjavio je Borislav Stefanović.

21.53 - Kako saznaje B92, Srbi na severu Kosova podigli su zid na putu Priština-Rudare, u Kosovskoj Mitrovici, u delu koji se zove Dudin Krš.

21.25 - Građani na severu Kosova odlučni su da noć provedu na barikadama, koje su postavljene na više punktova.

21.15 - Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je veoma važno da situacija na severu Kosova ostane mirna i da treba sačuvati jedinstvo.

20.14 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović dogovorio se sa predsednicima četiri opštine na severu Kosova o merama za normalizaciju stanja u tom delu. Tema sastanka bilo je pitanje kako da se situacija na severu Kosova održi mirnom, nakon jednostranih poteza predstavnika kosovskih institucija.

20.01 - Srpske carinske vlasti na prelazu Merdare nisu dozvolile večeras kamionu natovarenom otpadnim olovom da uđe u centralnu Srbiju. Kamion je vraćen, kako kažu, sa obrazloženjem da Uprava carine Srbije carinskoj ispostavi kod Merdara nije dostavila nikakav dokument kojim se dozvoljava uvoz robe sa Kosova.

19.01 - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović doptovao je kasno posle podne na Kosovo. On je nešto posle 18.30 sati obišao građane na barikadi na administrativnom prelazu Jarinje. Stefanović je pri dolasku razgovarao sa građanima o aktuelnoj situaciji.

16.10 - Kfor saopštava da neće primenjivati bespotrebnu silu protiv mirnih demonstranata. Kfor čeka dalji razvoj situacije i prati stanje na terenu.
“Protesti su mirni i nećemo bespotrebno primeniti silu", navode u Kforu. Oni dodaju da će ukloniti barikade koje su postavili Srbiji samo u slučaju primene nasilja.

15. 25 - Na administrativnom prelazu Merdare kosovski carinici danas od 12 sati dozvoljavaju uvoz robe iz Srbije, prvi put od 20. jula kada je kosovska vlada zabranila uvoz. Prištinski mediji prenose da je 5 šlepera, uglavnom sa pšenicom, ušlo na Kosovo.

15.15 - Ruski medijski servis RT.com ocenjuje da će KFOR preći granicu svog mandata oko spornih carinskih ispostava. Ruske diplomate saznaju da će UN to „ignorisati”.

15.07 - Portparol Euleksa Nikolas Hoton potvrdio je da je ta misija EU preuzela nadležnosti na administrativnim prelazima na severu Kosova.

14.30 - Vlada Srbije saopštila je da u potpunosti kontroliše sitruaciju na Kosovu i pozvala građane da mirno protestuju i ne nasedaju na provokacije.
Pripadnici nemaèkog Kfor-a na Jarinju (B92)
14.15 - Na Kosovo su "alternativnim putevima" danas ušli, osim poslanika radikala, i predstavnici DSS, koje predvodi potpredsednik stranke Miloš Jovanović.

14.03 - Srbi su dodatno ojačali barikade kod Brnjaka, tako da je sada na putu gomila zemlje visoka pet metara. Na Jarinju kamioni neprestano donose šljunak, tako da se od barikada praktično i ne vidi prelaz. Kforovci u stanju pripravnosti posmatraju šta se dešava.

13.30 - SNS je zbog dešavanja na Kosovu zatražila glasanje o poverenju Vladi Srbije u Skupštini zbog toga što srpska vlast nema ozbiljan plan za rešenje tog problema.

13.00 - Na vanrednoj sednici Vlade Kosova premijer Hašim Tači je rekao da su jutros na Jarinju i Brnjaku raspoređeni i službenici granične policije i carine Kosova.

12.55 - Sa obe strane graničnog prelaza Jarinje izbila je vatra. Prema izveštaču B92, gorela je trava, a požar je istovremeno izbio sa obe strane prelaza na prilično nepristupačnom terenu. Površina zahvaćena plamenom nije velika, ali se podigao veliki dim.
Poslanici SRS nisu mogli na Kosovo preko Jarinja ali su našli
12.45 - Poslanici Srpske radikalne stranke prešli su na teritoriju Kosova. Iako su vraćeni sa prelaza Jarinje i Brnjak, oni su na Kosovo ušli "alternativnim putevima"

12:30 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da danas nije dan “D”, da je Srbija u prošlosti imala mnogo gorih dana i da je znala da na adekvatan način odbrani svoje legitimne interese.

12.00 - Poslanicima SRS nije dozvoljeno da pređu prelaz Jarinje. Radikali predvođeni Draganom Todorovićem rano jutros krenuli na Kosovo.

11.42 - Portparol Policije Kosova Baki Keljani izjavio je da se operacionalni plan Vlade Kosova o uspostavljanju reda i zakona na severu zemlje ostvaruje kako je i predviđeno.

11.00 - Do prelaza Jarinje stigla grupa studenata iz Beograda, koji, kako kažu, žele da pruže podršku Srbima na severu Kosova.

9.40 - Sa pripadnicima Euleksa na Brnjaku je i jedan carinik iz Prištine. Srbi iz KPS-a napustili prelaz Brnjak.

9.30 - Nakon sletanja drugog helikoptera, Srbi su ojačali barikadu i ispred punkta istovarili nekoliko šlepera sa šljunkom.

9.15 - Dva bela helikoptera sletela su na prelaz Brnjak. Na jednom od njih su oznake hrvatskog Kfora, a drugi je bez oznaka.
Jarinje (B92)
9.15 - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi tvrdi da su na prelazima od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

8.57 - Na admininistrativni prelaz Brnjak stigao helikopter, ali se ne zna ko je u njemu, javlja izveštač RTS-a.

8.30 - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u petak ujutro da bi otvoreno angažovanje Euleksa u sprovođenju akcija Prištine definitivno potkopalo poziciju te misije na severu Kosova, jer bi mogućnost njihove komunikacije sa Srbima bila isključena. 04.40 - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i rekao da je iznenađen što neke članice Saveta bezbednosti UN nisu želele da u zajedničkom zaključku pozovu strane da nastave rešavanje problema putem dijaloga.

04.25 - Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu u Njujorku završena bez zaključka. Ministar Vuk Jeremić tvrdi da većina članica SB ne podržava jednostrani potez Prištine, dok Priština tvrdi suprotno.

23.00 - Srbi blokirali poljsku jedinicu KFOR-a koja se vraćala iz Kosovske Mitrovice u bazu Noting hil.

20.00 - Srbi sa severa Kosova su kamionima blokirali drugi administrativni prelaz, Brnjak, i sa jedne i sa druge strane administrativne linije.

19.00 - Kfor je bodljikavom žicom zatvorio u četvrtak uveče administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije. Saobraćaj u potpunom prekidu.

U četvrtak 15. septembra blokiran je glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, na kome su velike količine šljunka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: