Kosovski carinici stižu na prelaze?

Iz Brisela poručuju da će poslove carine na celom Kosovu, kao i do sada, obavljati Euleks. Vlada Kosova najavljuje da će prelaze preuzeti kosovski carinici.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2011.

13:41

Default images

Naglašava se da će sve izvršne poslove obavljati Euleks, u skladu sa mandatom i rezolucijom 1244 SB UN.

Jedina promena, u cilju sprovođenja dogovora o ukidanju trgovinske blokade, jeste da na prelazima Jarinje i Brnjak od sutra treba da budu i carinici i policajci vlasti Kosova, ali samo "više simbolično", u svojstvu posmatrača, navode izvori u Briselu.

To znači, objasnili su oni, govoreći o danas obelodanjenom planu za otvaranje prelaza Brnjak i Jarinje, da se potvrđuje da je Kosovo jedna carinska zona, kao što je bilo i tokom nadležnosti UNMIK-a za carinske poslove na Kosovu.

Funkcioneri u EU su dodali da je i na prelazu Merdare Euleks do sada obavljao sve izvršne carinske poslove, a tamo su bili i carinici i pogranični policajci vlasti Kosova.

Po mišljenju zvaničnika upućenih u delovanje Euleksa i dijalog Beograd-Priština, ne bi trebalo da Beograd ili Priština prave prepreke za ponovno uspostavljanje slobodne trgovine, budući da je Priština, uprkos daleko većim zahtevima, pristala na ovaj plan Euleksa i EU, usaglašen i s drugim međunarodnim činiocima.

Evropski diplomatski izvori su, istovremeno, preneli ocenu unutar EU da je premijer Kosova Hašim Tači preteranim i bučnim zahtevima izazvao takođe žustro reagovanje Beograda, iako za to suštinski nije bilo osnova.

Na pitanje da li je vlast u Prištini na to prevashodno podstakao ambasador SAD na Kosovu, odgovor je da EU "nikako ne želi da tumači stavove činilaca izvan Unije". Naglašeno je da je dogovor postignut uz saglasnost svih strana, uključujući međunarodne činioce na Kosovu. Ministarka za trgovinu i industriju u privremenoj kosovskoj vladi Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da će kosovski carinici i pogranična policija najverovatnije sutra ujutru preuzeti dužnost na prelazima Jarinje i Brnjak.

„Verovatno će to biti od sutra ujutro, u osam sati, a ne od ponoći“, kazala je ona.

Kusari Ljilja je precizirala da će za komercijalnu robu Jarinje ostati do daljeg zatvoreno, mada će na njemu biti i carinici, a prelaz Brnjak biće otvoren samo za neakciznu robu.

Nafta i naftni derivati, cigarete i sva druga akzicna roba biće upućivani na prelaz 3, kod Merdara, rekla je Kusari Ljilja.

Samo na Merdaru, kako je istakla, postoje trenutno uslovi za ulazak akcizne robe.

Kusari Ljilja je naglasila da će na Jarinju, dok se ne stvore tehnički uslovi za carinjenje robe, biti obavljan samo nadzor prelaza.

Na Brnjaku će carinici imati iste nadležnosti i obaveze kao na prelazu sa Crnom Gorom. Oni će evidentirati robu koja ulazi na Kosovo i preuzimati dokumentaciju od uvoznika, odnosno vozača.

Kusari Ljilja je najavila da će već od sutra roba iz Beograda moći da krene ka Kosovu.

Kosovo je, prema njenim rečima, prihvatilo međunarodni sporazum i namerava da ga implementira, rekla je ona dodajući da se nada da će slobodu kretanja robe i ljudi poštovati i srpske vlasti.

Ukoliko kosovske vlasti vide da srpska strana ne poštuje dogovor, one neće nastaviti da na svoju štetu primenjuju sporazum vezan za slobodan protok robe. Ambasadori SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije iskazali su zahvalnost Tačiju da "osigura svim građanima Kosova jednak pristup vladavini zakona i pozdravili novi carinski režim kao jedan pozitivan korak u tom pravcu".

Takođe, ambasadori su izrazili zahvalnost zbog načina na koji je Vlada Kosova sarađivala sa svojim međunarodnim partnerima, posebno Kforom i Euleksom u pripremi tog "značajnog koraka za Kosovo".

Oni su "podstakli vladu da nastavi sa takvom saradnjom u cilju konsolidovanja vlasti Kosova na prelazima postepeno i mirno tokom ovog perioda tranzicije".

Pozdravili su i podržali izjave koje su dali Specijalni predstavnik Evropske unije Fernando DJentilini i šef misije Euleksa Gzavije De Marnak i ponovili očekivanja da će embargo na trgovinu između Srbije i Kosova sada biti ukinuti, otvarajući time put za dalji napredak u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Ambasadori su naglasili da je ključ uspeha u svim ovim naporima bio u konsultacijama i dogovoru između Vlade Kosova i njenih međunarodnih
partnera.

Šef Euleksa Gzavije de Marnak izjavio je da bi dogovor o carinskim pečatima trebalo da pojača vladavinu prava na severu Kosova i da će na prelazima u tom delu Kosova raditi mešoviti timovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: