Konuzin:Branite svoje interese Srbi

Beograd -- Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin oštro kritikovao učesnike Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

Izvor: Beta
Podeli

"Zar u ovoj dvorani nema Srba?", uzviknuo je u nekoliko navrata Konuzin, govoreći emotivno i povišenim tonom na panelu posvećenom globalnim bezbednosnim promenama.

Ruski ambasador je optužio NATO i Kfor da u ovom trenutku krše Rezoluciju 1244, jer hoće da dovedu na granicu sa Srbijom kosovske carinike i vojnike, a niko od učesnika Foruma to ne pominje.

Konuzin je rekao da će u Savetu bezbednosti UN, na današnjoj specijalnoj sednici o Kosovu, interese Srbije braniti Rusija i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a da "ovde u dvorani nema nikog ko brani interese Srbije".

On je još rekao da u Srbiji postoje ljudi koji su spremni da prodaju privredna postrojenja bilo kome, a ne Rusima, iako su svesni da će tako postrojenja propasti.

Ruski ambasador je nakon 15-minutnog, vrlo glasnog, govora ljutito napustio dvoranu u Domu Vojske Srbije, u kojoj se održava Bezbednosni forum na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova više evropskih država, stručnjaci za spoljnu politiku i bezbednost, novinari.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da "ne stoje" primedbe ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina. Ona veruje da ruski ambasador nije dovoljno pažnje posvetio početku foruma, kada se govorilo o Kosovu.

Lihtova je podsetila da je predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju Foruma govorio o situaciji na severu Kosova i naglasila da je tom prilikom poslao poruke, a da verovatno Konuzin "nije dovoljno pažnje posvetio onome šta se desilo i zato je tako postupio".

Lihtova je dodala da su i novinari tokom pauza razgovarali sa učesnicima Foruma najviše o stanju na Kosovu.

Predsednik Srbije je otvarajući prvi Beogradski bezbednosni forum izrazio zabrinutost zbog najave unilateralnih akcija Prištine na administrativnoj liniji na severu Kosova, ističući da takve akcije ugrožavaju mir i stabilnost u čitavom regionu.

Forum, koji je jutros otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, organizovali su Fond za političku izuzetnost i Evropski pokret u Srbiji.

Savet bezbednosti UN raspravljaće danas o Kosovu na sednici koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin je uoči sednice izjavio da su planovi vlasti kosovskih Albanaca na severu Kosova veoma opasni i "daleko od demokratskih".

strana 1 od 112 idi na stranu