Sednica SB o Kosovu posle ponoći

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmotrena situacija na Kosovu počeće posle ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

07:04

Default images

Sednica će početi u 00: 30, sa pola sata zakašnjenja, kako bi svi učenici uspeli da dođu.

Odluka o održavanju sednice doneta je juče, tokom višečasovnih konsultacija u Savetu bezbednosti, nakon što je članicama prosleđeno pismo ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, u kome se UN pozvaju da preduzmu sve neophodne mere kako bi se sprečile jednostrane akcije kojima prete vlasti u Prištini.

Sednica Saveta bezbednosti većim delom neće biti otvorena za javnost, na čemu su insistirale zapadne sile, odnosno javnost će imati priliku da vidi samo početak sednice, kada će predstavnici Sekretarijata UN održati brifing, a zatim se zatvara.

U kabinetu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića je potvrđeno da će on prisustvovati zasedanju.

Podsetimo, kosovski zvaničnici najavljivali su ranije da će 16. septembra preuzeti kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova. Srbija takav potez smatra nasilnim, zbog čega je najavila da će diplomatskim sredstvima uticati da se takav plan ne ostvari.

Zbog novog zatezanja situacije na severu Kosova, tamošnji Srbi postavili su nove blokade na lokalne puteve.

Prema informacijama Tanjuga, postoji mogućnost da posle sednice, članice Saveta bezbednosti održe konsultacije ukoliko bi tokom diskusije bile predložena neke mere toga tela UN, kao što su predsedničko saopštenje ili rezolucija.

Šta je Jeremić napisao u pismu Ban Ki Munu

(Fonet, arhiva)
Agencija Tanjug imala je uvid u pismo koje je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uputio generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu, u kom je pozvao svetsku organizaciju da preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečile jednostrane akcije kojima prete vlasti u Prištini, dodajući da bi, u suprotnom, mogao biti ugrožen tekući dijalog.

"Pozivam UN da preduzmu sve neophodne mere da spreče bilo koju akciju koju ne odobre vršilac dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara ili Savet bezbednosti", navodi se u pismu, a prenosi Tanjug.

Jeremić je podsetio na niz zvaničnih najava koje su dale prištinske vlasti, da u petak 16. septembra nameravaju da jednostrano nametnu carinsku i graničnu policijsku kontrolu na administrativnim prelazima između severnog Kosova i centralne Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je dobila obaveštenje da Kfor i Euleks nameravaju da olakšaju tu operaciju što bi, istakao je, predstavljalo teško kršenje njihovog statusno neutralnog mandata po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Odgovornost za posledice biće na vlastima u Prištini i onima koji imaju mandat i kapacitet da ih spreče. Ne sme se ponoviti neaktivnost od 25. jula kada međunarodna zajednica nije uspela da spreči neovlašćeni upad Prištine na sever Kosova", naveo je šef srpske diplomatije.

On je ukazao da je imperativ da Euleks i Kfor nastave da deluju u skladu sa svim svojim ovlašćenjima i u statusno neutralnom okviru UN.

U sadašnjim okolnostima, to zahteva od njih da preduzmu odgovarajuće preventivne mere protiv najavljenog unilateralizma, precizira se u pismu.

Srbija osuđuje nameru albanskih vlasti u Prištini da unilateralno promene stanje na terenu, istakao je Jeremić. "Ako im se omogući da izvedu svoju unilateralnu akciju, nastavak dijaloga postaće nemoguć, kao i primena onoga što je već dogovoreno", upozorio je Jeremić i dodao da očekuje da će se izbeći ta pretnja po regionalni mir i bezbednost, koju predstavljaju najave Prištine, a do koje dolazi manje od dva meseca posle neisprovociranog oružanog napada albanskih vlasti u pokrajini na sever Kosova 25. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: