"Mešoviti timovi na prelazima"

Na administrativnim prelazima na severu Kosova naći će se mešoviti timovi, potvrdio je šef misije Euleksa Gzavije de Marnjak.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.09.2011.

22:20

Default images

Dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu 2. septembra, u vezi sa carinskim pečatom, predstavlja važan korak napred obezbeđivanju slobodne trgovine u skladu sa evropskim vrednostima, navodi se u zajedničkom saopštenju Euleksa i specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

"Konsultovani smo od strane kosovskih vlasti o procesu implementacije sporazuma. Rezultirajući plan ima za cilj pospešivanje vladavine prava na prelazima na severu Kosova. Taj plan stupa na snagu 16. septembra", dodaje se u saopštenju.

EU očekuje da će embargo u vezi sa trgovinom između Srbije i Kosova sada moći biti ukinut.

"Veoma je pozitivno da su kosovske vlasti konsultovale nas o ovome. Nadam se da će to omogućiti implementaciju sporazuma postignutog u dijalogu. Plan bi trebalo da pomogne sprečavanju šverca i pospeši bezbednost u carinskoj zoni na Kosovu", rekao je specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini.

"Ovo je sve u cilju pospešivanja vladavine prava na severu, što je u interesu svih građana privrženih zakonu, i to je ono za šta se zalaže Euleks. Biće mešovitih timova na prelazima. Operativni rad biće preuzet od Euleksa, u skladu sa njegovim mandatom", istakao je De Marnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: