NATO: Svi na Kosovu budite oprezni

NATO zatražio od svih strana da budu narednih dana u akcijama na Kosovu i oko njega najviše moguće oprezni.

Izvor: Beta

Sreda, 14.09.2011.

18:49

Default images

Komanda Alijanse u Briselu naglašava da su razgovori Beograda i Prištine, uz podršku Evropske unije najbolji okvir za napredak.

Portparolka Atlantskog saveza Oana Lundžesku je navela da NATO očekuje "konstruktivan prilaz svih strana" u tim razgovorima.

Ona je izjavila i da je već ranije bila planirana poseta Kosovu generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji će razgovarati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i ministrom za kosovske bezbednosne snage Agimom Čekuom.

Predstavnica za štampu NATO-a je time odgovorila na pitanje koji je cilj posete Rasmusena Prištini i kako NATO gleda na zahtev vođstva Srbije da Kfor, EU i UN spreče jednostrane i opasne poteze kojima preti vlast u Prištini.

Oana Lundžesku je želela da istakne da je "misija Kfora na Kosovu da zajamči zaštitu bezbedne uslove za sve", podvukavši da će "Kfor to nastaviti da sprovodi snažno i nepristrasno".

Predstavnica za štampu u sedištu Atlantskog saveza je stavila do znanja da "NATO očekuje da svi budu u najvećoj meri pažljivi u akcijama idućih dana".

Ona je prenela i stav atlantskih partnera da su "razgovori Beograd-Priština uz pokroviteljstvo Evropske unije najbolji okvir za napredak i sve strane tu treba da iskažu konstruktivan pristup".

Prema saopštenju NATO-a, generalni sekretar Rasmusen će u Prištini takođe razgovarati sa zapovednikom Kfora generalom Erhardom Dreusom.

Predsednik Vojnog komiteta NATO-a admiral Đampaolo di Paola je prilikom posete Kosovu 8. septembra izjavio da je "nedavno ponovno izbijanje nasilja na Kosovu pokazalo potrebu da NATO i njegovi partneri nastave da obezbeđuju zaštitu i bezbedne uslove u tom području".

"To je ukazalo i na jasnu potrebu za saradnju svih činilaca kako bi se narodu Kosova zajamčile miroljubive i postojane prilike, sloboda kretanja i bezbednost", dodao je čelnik Vojnog komiteta NATO-a.

Pod komandom Drevsa je 6.000 pripadnika snaga Alijanse. Rasmusen na Kosovo dolazi samo dan uoči 16. septembra, kada ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: